Куриоз: Правителствената пресслужба опроверга Кирил Петков

0
258
Пак остава въпросът: На кого да вярваме – на усмихнатия Кирил Петков или на пресцентъра му

 

Правителството опроверга появилата се информация в някои медии след интервюто на Кирил Петков за „Гардиън“, че България изпраща оръжия на Украйна през Полша.

„Във връзка с появилите се в медиите публикации за оказвана помощ от България за Украйна, сме длъжни да уточним, че страната ни изпълнява стриктно решението на Народното събрание от 04.05.2022 г. и предоставя помощ единствено и само съобразно документа“, съобщиха от правителствената пресслужба в разпространено до медиите съобщение.

В интервюто за британското издание, публикувано на 23 юни, премиерът каза: „Страхувам се, че България ще стане много по-плаха, мека държава по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ (на помощи) за Полша ще бъде рязко намален“.

В някои медии това беше разтълкувано като признание на Петков, че България изнася оръжия за Киев през полската страна. Официално страната ни не праща военна подкрепа на Киев, ако изключим ремонта на украинска техника в наши заводи.

Наскоро Украйна отново поиска оръжие от България, но парламентът вече бе взел решение да не се праща пряко към нападнатата от Русия страна. Официално страната ни не праща военна подкрепа на Киев, ако изключим ремонта на украинска техника в наши заводи.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

На 4 май 2022 г. Народното събрание реши:

Дава мандат на Министерския съвет на Република България да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна и последиците от нея, в следните направления:

1. Цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансов и социален аспект, както и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България.

2. Оказване на помощ на Украйна – хуманитарна, финансова и военно-техническа, съобразно възможностите на Република България, както следва:

а) продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз;

б) помощ за украинските граждани, бягащи от войната – законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегриране до създаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна;

в) осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна;

г) засилването на енергийно сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ; д) ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на Република България;

е) продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи и хранителни стоки.

 

Свързани публикации:

Защо Петков и Нинова ни лъжат за оръжието за Украйна?

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here