Как ФБР и социалните мрежи цензурират неудобните истини

0
251

 

„Културни войни“ с Владислав Апостолов:

 

Първата поправка в Американската конституция е историческа гордост на могъщата държава. Дизайнът на този легендарен закон от 1791-а година трябва да гарантира, че федералното правителство няма да цензурира словото на гражданите и да се намесва в свободния пазар на идеи.

Но какво се получава, когато словото на гражданите и пазарът на идеи се концентрират в шепа дигитални конгломерати, а те от своя страна влязат в съглашение с репресивните органи на властта, за да заглушават различните гледни точки като в същото време използват технологията, за да налагат официално одобрените от правителството тези и теми? Уви, за подобно покварено явление сигнализира преди дни разследващият журналист от „The Intercept“ Ли Фанг.

Той публикува изтекли официални документи, които демонстрират системната съвместна работа между висшите ръководства на могъщи дигитални социални платформи като „Фейсбук“ и „Туитър“, и федералното правителство в лицето на ФБР и Департамента по вътрешна сигурност на САЩ. Изнесената информация показва как те заедно обсъждат цензурирането на пълна палитра от теми като катастрофалното изтегляне на американската армия от Афганистан, коронавирус пандемията, „расовата справедливост“ и характера на американското влияние и въвличане във войната в Украйна.

Допълнителна светлина върху тайната операция по смазване на свободното слово хвърлят и документи, разкрити по време на делото на главния прокурор на Мисури срещу администрацията на Джо Байдън, според което така наречените „Биг Тех“ компании работят с властта за потискане на правата на гражданите, гарантирани от Първата поправка в Конституцията.

Репресивните органи на федералната държава са форматирали желанието си за цензура като „борба с дезинформацията“. Изобилие от имейли демонстрира колаборация между Департамента по вътрешна сигурност и частния сектор. В един от информационните течове четем как висш шеф в „Майкрософт“ пише до Департамента по вътрешна сигурност следното: „Платформите трябва да бъдат в комфорт с правителството“.

Според разследващия журналист през последните години се е формализирал процес, в който държавни служители директно посочват на „Фейсбук“, „Туитър“ и „Инстаграм“ какво съдържание да бъде ограничавано и премахвано. Фанг твърди още, че представители на ФБР и други служби са се срещали всеки месец с ръководствата на частни компании.

Разкритията потвърждават подозренията, че свободното слово е превърнато в цинично куха фраза, а дезинформацията – в парола за манипулация. Вероятно вървим и към формална, медийно подкрепена мутация във фразата, с която в последно време най-банално се злоупотребява – „евроатлантически ценности“. Свободното слово вече де факто е изпаднало от този явно динамичен пакет с бюрократични скрижали. На негово място удобно се намества „борбата с дезинформацията“. А какво точно е това – ами, каквото си избере институционалната власт. Терминът е еластичен и абстрактен, от онези, които се решават от специално избран борд за „проверка на факти“. Подобни структури традиционно включват колекция от НПО-клонинги, завършили едни и същи специалности в едни и същи университети, гласуващи за една и съща партия и споделящи едни и същи „ценности“.

През такива сертифицирани експерти минава легитимацията на сношението между „дълбоката държава“ и широката хватка на няколко корпорации върху човешкото общуване.

Потокът на информацията вече зависи от идеологическите капризи на политизирани актьори и безлични бюрократи от трибуквените агенции на постоянно разрастващата се федерална държава. Идентични са процесите и на Стария континент.

Ето защо е животинската паника покрай придобиването на „Туитър“ от ексцентричния предприемач Илон Мъск. На втория ден той уволни цялото висше ръководство на платформата – точно хората, разкрити като съучастници на властта във Вашингтон в планирането на цензурирането на потребители. Точно хората, взели решението за премахването на акаунта на Доналд Тръмп и хиляди други несъгласни с бюрократичния консенсус.

В сърцето сме на информационна война. Сливането на партия, администрация и частен сектор в един съгласуван режим е застрашено от хора като Илон Мъск. Захватът на бюрокрацията върху информацията изглежда уязвим. Очаквайте неописуем натиск върху новия собственик на „Туитър“.

Стремителният технологичен прогрес доведе до безпрецедентно комуникационно овластяване на няколко компании, създадени от младежи, които не са и подозирали, че могат да станат „новите господари на Вселената“. Повечето от тях не устояха на изкушението и решиха да участват в най-големия експеримент на нашето време – пълната подмяна на реалността. Истината стана дезинформация, скептицизмът вече е екстремизъм, а манипулацията получи повишение до „проверен от независими експерти факт“. Но в процеса се погуби всяка пропорция, елиминирано е елементарното приличие. Време е цялата тази грозна машинария да грохне.

източник: БНР

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here