Борел: ЕС ще подкрепя Украйна до победата, а какво е победа, решават украинците

0
199

 

Външните министри от ЕС подчертаха силния ангажимент на общността за подкрепа на Украйна по всички направления, съобщиха от МВнР

 

ЕС остава единен в подкрепата си за Украйна, заяви днес върховният европейски представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел след края на заседанието на европейските външни министри в Брюксел.

ЕС ще бъде с Украйна до украинската победа и украинците сами ще определят какво е победата за тях, допълни Борел. Той поясни, че ЕС и държавите от Общността са предоставили досега на Киев военна помощ за поне осем милиарда евро. Тази помощ се явява 45 на сто от размера на средствата, осигурени от САЩ, уточни върховният представител.

Борел съобщи, че до края на месеца се очаква да започне работа обучителната мисия за поне 15 хиляди украински бойци. По неговите думи обученията ще се извършват в няколко страни от ЕС.

Ще продължим с международната изолация на Русия, както и с ограничителните мерки. Готови сме да продължим да усилваме санкциите и да преследваме намесата на други страни, особено които дават оръжие и военна подкрепа (за Русия) – Иран и Беларус, добави Борел. Никога не сме твърдели, че санкциите ще решат войната, но те допринасят за затрудненията на руската войска. Русия търпи огромни загуби на бойното поле. Санкциите подкопават възможностите на Русия да води война срещу украинците, основана на терора, обобщи Борел.

Според него руският президент Владимир Путин не може да спечели войната в Украйна, нито да победи украинската войска. Той се опитва да компенсира този военен провал с причиняване на страдание на украинците, заяви Борел.

От Министерството на външните работи (МВнР) на България съобщиха, че министрите на външните работи на държавите членки на Европейския съюз (ЕС) подчертаха силния ангажимент на общността за подкрепа на Украйна по всички направления, включително с предоставянето на макроикономическа помощ, хуманитарна помощ, съдействие за подготвеност за зимния сезон, военна помощ на украинските въоръжени сили по линия на Европейския инструмент за мир и др.

По време на редовното месечно заседание на Съвет „Външни работи“, което се състоя днес в Брюксел, служебният външен министър Николай Милков информира колегите си за решението на Народното събрание да бъде оказана военна помощ на Украйна. На 3 ноември 175 депутати в българския парламент гласуваха „за“ изпращането на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here