Гешев: Асоциацията на прокурорите показа емпатия към проблемите на българските граждани

0
99

 

За мен е чест и гордост да съм част от Асоциацията на прокурорите, защото тя постигна много и това е видно. Тя защитава, и съм сигурен, че ще продължи да защитава, достойнството и професионалната чест на българските магистрати, не само на българските прокурори.

 

Асоциацията защитава не само от политически, медийни и всякакви други външни атаки, но и от административен натиск. Няма по-голяма подкрепа от това да бъдете подкрепени и защитени от колегите си, на първо място, независимо кой какво ще мисли и ще говори.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на церемонията по отбелязване на 25 години от основаването на Асоциацията на прокурорите в България.

„Няма по-голяма сила от това да бъдеш подкрепен от своята съсловна организации, от колегите и от приятелите си. Това дава импулс, сила, за да продължиш да работиш в интерес на гражданите, върховенството на закона и на правосъдието. Последните няколко години бяха трудни, всички видяхте. Не само прокуратурата, но и съдебната власт бе подложена на безпрецедентен политически натиск, персонален. Прокуратурата е изключително сплотена, защото съсловните организации подкрепиха своите колеги – това е основна част от тяхната работа“, каза още той.

„Тези процеси, които описах, бяха оздравителни за прокуратурата и Асоциацията. И за да сме тук сега, с горди вдигнати глави, основна част от това е, че Асоциацията подкрепи колегите си. Тя показа съпричастност, чувство, емпатия към проблемите на българските граждани, които не са част от съдебната власт, показа разбиране към проблемите на българското общество, и това е видно от инициативата на Асоциацията“, смята главният прокурор.

Той подчерта, че поетите инициативи са безпрецедентни: „Виждате каква сериозна сума се събра в началото на пандемията, виждате резултата от тази дарителска кампания, но не само това. Пропускаме акциите за даряване на кръв и други акции на прокурорите и следователите, с които аз като главен прокурор и Ваш колега се гордея.“

Той разказа и за проект за паметник на българските юристи, участвали в спасението на българските евреи, който колегите му имат амбицията да е готов догодина, когато се навършват 80 години от спасението на българските евреи – нещо безпрецедентно в историята.

„Както казаха евреи на една конференция в Краков: „Това, че вие го направихте, показа, че и други са можели да направят повече“. Така че поздравявам колегите за тази амбиция. Сигурен съм, че заедно ще продължим да работим в посоката, която очертах, която е много важна и за нас, и за гражданите, за правовата държава, за върховенството на държавата и за правосъдието“, допълни още той.

Той завърши своето изказване с цитата: „Който върви по криви пътища, ще падне рязко“. „Всички вървим по правилния път и ще продължим да вървим по него“, категоричен бе той.

източник: Епицентър

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here