След прокуратурата на Ню Йорк и българските служби подхванаха NEXO

7
502

 

Разследването на BIG5 и NBOX за криптофирмата на българите от САЩ е обект на спецоперация на ДАНС и Прокуратурата на Р България

 

След едногодишно разследване на BIG5 и NBOX и след интервю с главния прокурор на щата Ню Йорк  Летисия Джеймс, българската прокуратура и Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) влязоха във фирмата NEXO.

Както съобщихме по-рано днес, под ръководството на прокурори, следователите от Националната следствена служба и агенти на ДАНС, са нахлули в офиси на голяма компания, занимаваща се с търговия с криптовалута.

По неофициална информация се проверяват транзакции, свързани с руски граждани и търговски дружества. Има подозрения, че зад легалната дейност, включващо дори закупуването на малка банка в САЩ, крипто-компанията е съдействала за заобикаляне на международните санкции срещу граждани и фирми от Руската федерация.

Нека припомним, че в края на септември м.г. прокурор №1 на Ню Йорк Летисия Джеймс официално отговори на въпроси на NBOX.bg, свързани с компанията NEXO. Преди това – на 18 октомври 2021 г. прокурор Джеймс съобщи, че е изпратила писмо за въздържане и прекратяване дейността на две водещи компании за търговия с криптовалута, една от която е NEXO, писаха американски медии, след като стана ясно, че собствениците на NEXO са участвали в неясни схеми, свързани с търговия с криптовалута.

Каква всъщност е схемата с кредитите на NEXO?

В България 67% от населението е взело средно по 1 кредит и половина през 2021-а година и условията са ни повече от ясни. Но в случая с компанията на NEXO обезпечаването не е това, което ние познаваме. Схемата на NEXO е следната: когато “банката” ви отпусне кредит, в замяна на обезпечение, потребителят трябва заплати с криптовалута, като тя се равнява в размер на около 150%. Проблемът обаче не стига до големия процент, а че от компанията могат да злоупотребят с ценните ви книжа или стоки.

Осем американски щатски регулаторни органи обвиниха в понеделник кредитора за криптовалута Nexo Group за предполагаем неуспех да регистрира своя продукт Earn Interest, докато властите репресират платформите за цифрови активи, разтърсени от криптокризата през последните месеци, съобщава Reuters.

Регулаторите от Ню Йорк, Калифорния, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт заведоха административни действия срещу компанията Nexo, заявявайки, че нейните сметки се квалифицират като ценни книжа и трябва да бъдат регистрирани като такива.

„Nexo наруши закона и доверието на инвеститорите, като лъжливо заяви, че е лицензирана и регистрирана платформа“, каза главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс, добавяйки, че вече е съдила компанията и иска „отнемане на всички приходи, получени от незаконното поведение на Nexo“.

През февруари BlockFi се съгласи да плати 100 милиона долара вследствие на споразумение с Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ, според които неговият лихвоносен продукт е трябвало да бъде регистриран като ценна книга.

Оттогава платформите за цифрови активи търсят повече яснота относно правилата, управляващи такива продукти, като казват, че настоящите разпоредби остават неясни.

„След насоките на Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ относно продуктите за печелене през февруари 2022 г. Nexo доброволно прекрати включването на нови клиенти от САЩ за нашия продукт за печелене на лихви, както и спря продукта за нови баланси за съществуващи клиенти“, каза компанията.

Лихвените сметки на Nexo обещават годишен лихвен процент до 36%, според Калифорнийския отдел за финансова защита и иновации.

Компанията обаче казва, че 36% лихва е приложима само за един актив и не рекламира високия процент. За по-голямата част от активите на неговата платформа предлаганите проценти са в едноцифрени проценти, казват от Nexo.

Регулаторните ограничения идват на фона на криптокриза, която доведе до рязък спад на цените тази година, тъй като настроенията за избягване на риска и страховете от задаваща се рецесия смазаха рисковите активи, принуждавайки някои компании да фалират.

Кои са лицата зад NEXO

По думите на нюйоркската прокуратура още три фирми са получили подобни писма, макар за разлика от предните две, от тях да се изисква само информация за тяхната корпоративна собственост и затова дали и те предлагат крипто депозити.

Първа в списъка на прокуратурата (OAG) е компанията NEXO, която е собственост на българи. Преди около година платформата за разследваща журналистика Bird.bg разкри, че собствениците на NEXO са участвали в неясни схеми свързани с търговия с криптовалута. Ето какво написаха тогава от Bird.bg:

“Интересно паралелно развитие имат фондацията Хелп Карма и „криптобанката“ Nexo, която предлага лихви и кредити за депозити в криптовалута и се определя като най-голямата в света в този бранш с над 1 милиард долара трансакции за последните две години и 1 милион потребители.

– През март 2018 в УС на Хелп Карма влиза Калин Кънчев, баща на Коста Калинов Кънчев (,който е и реален собственик на компанията).

– Точно тогава стартира дейността на Nexo, която прави първото си ICO (първично публично предлагане на койни) през март 2018 г.;

– Коста Калинов Кънчев се афишира като съосновател на Nexo заедно с бившия политик от ДБГ Антони Тренчев и Георги Шулев – синът на бившата вицепремиерка Лидия Шулева (по информация на valkinfo.com през последната година между Коста Кънчев и Георги Шулев е възникнал конфликт, вследствие на който Георги Шулев не е част от компанията. В същото време от публикацията в американската медия става ясно, че бившият депутат от ДБГ Антони Тренчев е човекът, който отговаря в писмо на зададените от американската прокуратура въпроси, в ролята си на главен изпълнителен директор на NEXO).

– От страницата на Nexo не се разбира кои са юридическите лица зад тях, но с търсене из регистрите се открива, че това са Nexo AG в Швейцария и Nexo Inc в САЩ, чийто действителен собственик е Коста Калинов Кънчев;

– първоначалното финансиране на Nexo е от „Кредисимо“, като връзката с „Кредисимо“ се изтъква от Nexo като гаранция за клиентите;

– Nexo е подкрепена при старта си от Arrington XRP Capital, хедж фънд създаден от влиятелния основател на TechCrunch Michael Arrington. Арингтън инвестира в Nexo и е техен съветник до средата на 2019 г. https://www.crunchbase.com/…/nexo-0ab2-undisclosed–2a3cbc8c;

– В Arrington обаче има и българска връзка и тя не е случайна. Съветник в екипа на Arrington е Наталия Караянева http://arringtonxrpcapital.com/team/;

– Наталия е родена рускиня, но е станала българка след брака си с Петър Караянев;

– Петър Караянев пък е син на Елена Караянева. Тя е търговски директор на фирмите на Ветко и Маринела Арабаджиеви и беше арестувана заедно с тях по обвинения за пране на пари и данъчни измами.

Тук е мястото да припомним, че през последните две години около ХелпКарма възникнаха купища скандали, от които стана ясно, че собствениците на т.нар. благотворително дружество са присвоили милиони левове от даренията на граждани от различни каузи. Дали има връзка между тези кражби, създаването и финкционирането на компанията за криптовалута NEXO ще се разбере единствено след съответното разследване на правораздавателните органи и служби, но определено въпросната връзка създава доста въпроси и подозрения.

 

7 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here