Скот Ритър: България е колония на САЩ! (видео)

1
636

 

Америка са счита за незаменима, изключителна нация! Вие, българите, не сте равни с нас, американците, вие се по-нисши – така САЩ третира България, казва бившият офицер от американското разузнаване в интервю за Карбовски

 

Скот Ритър. Той е бивш офицер от разузнаването на американската морска пехота. Служил е повече от 20 години. Автор на книгата „Кралят на скорпионите – самоубийствената прегръдка на ядрените оръжия и Америка от ФДР до Тръмп”. Написал е още 9 книги. Ритър е служил в Съвествкия съюз като инспектор по прилагането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег. Служил е и по време на войната в Залива. А от 1991 до 1998 е главен инспектор по оръжията към ООН в Ирак. Оттам подава оставка в знак на протест, тъй като Ирак отказват да сътрудничат с инспекторите на ООН, а САЩ дават заповед инспекторите да напуснат страната. По-късно той става критик на войната в Ирак и външната политика на Съединените щати в Близкия изток. Днес Ритър е считан за защитник и пропагандатор на Русия , тъй като по време на инвазията в Украйна през 2022 г., тъй като написва поредица от мнения за руската държавна медия RT и публикува видеа, в които заявава открито несъгласието си с Американската външна военна политика.



#038;feature=oembed&iv_load_policy=3&modestbranding=1&rel=0&autohide=1&playsinline=0&autoplay=0" width="696">


 

– Защо никой не се бори за мир днес? По времето на Студената война думата „мир“ беше ключова“. Сега думата „мир“ е изчезнала от международните разговори. Защо?

– Като погледнем към Съвета за сигурност на ООН, има два начина, по които те могат да се включат. Единият е резолюция по глава седма, която основно позволява използването на военна сила за разрешаване на ситуацията, която се счита за опасна за международния мир и сигурност. Така че всички са съгласни, че войната е единственото решение. Другият начин е глава шеста – мироопазваща резолюция. И това е важната част, за да работи мироопазващата резолюция. Всички страни трябва да се съгласят, че мирът е отговорът.

И ето какъв е проблемът. Тази война беше продадена на света от САЩ и НАТО и техните европейски съюзници като непредизвикан акт на агресия от страна на Русия срещу Украйна. И така, когато хората мислят за мирно решение, концепцията за мир изисква Русия да признае, че греши и следователно Русия трябва да се поправи пред света, за да има мир. Но руската гледна точка е напълно различна. Руската гледна точка е, че това е война, която им е била натрапена от агресивна Америка и разрастващото се НАТО.

Така че, ако не се намери общ език… Разбирате ли – мирът изисква общ език. Ако вие и аз възнамеряваме да сключим мир един с друг, трябва да можем да се споразумеем за определени неща, като например аз да мога мирно да съжителствам с вас и вие да можете мирно да съжителствате с мен. В момента няма начин Русия да съжителства мирно с Украйна. И няма начин НАТО да съжителства мирно, докато Украйна се възприема като прокси на НАТО за военно въвличане на Русия. Така че няма език на мира. Следователно няма шанс за мир. Този конфликт, ако нещата не се променят, може да бъде разрешен само с война.

– Казвате, че имаме две гледни точки, две перспективи. Но коя е правилната?

– Това е много труден въпрос. Като човек, който е бил на война, ще ви кажа, че почти при никакви обстоятелства войната не може да бъде правилният отговор. Тъй като войната убива хора – тя разрушава нещата. И това е необратимо, смъртта е завинаги. И има твърде много човешки същества, които заслужават да живеят, а биват убивани и от двете страни на конфликта. Така че при нормални обстоятелства бихме казали, че мирът е единственият вариант, но това не е нормално обстоятелство. И ето един справедлив въпрос: Заслужава ли Русия да оцелее? Толкова ли е зла Русия, както казват някои хора, толкова ли е ужасен диктатор Владимир Путин, че може би Русия, като Третия райх, не заслужава да оцелее?

Аз заемам друга позиция. Мисля, че Русия не само има право да оцелее, Русия трябва да оцелее, а и светът има нужда от Русия.

– Съединените щати искат абсолютна световна хегемония? Това ли е проблемът?

– САЩ има тотална световна хегемония! Нека го кажем – в края на Втората световна война имаше само една суперсила и тя беше Америка. И тогава, когато руснаците, когато Съветският съюз каза: „Не искаме да играем тази игра. Не искаме да превръщаме долара в наша грижа. Не искаме да доминирате икономиката ни. Нуждаем се от сфера на влияние след това, което ни се случи след нацистката инвазия и  никога повече не можем да се доверим на Запада, който да бъде точно да нашите граници“. И тогава ние, американците, казахме: „Добре, тогава вие сте врагът!“. И дойде Студената война. Спомнете си прословутата реч на Уинстън Чърчил за Желязната завеса, произнесена във Фултън, Мисури. Преди това не е имало Студена война. Студената война беше създадена в умовете на Уинстън Чърчил и онези, които се стремяха да изолират Съветския съюз. Защото Съветският съюз отказа да коленичи. Съветският съюз каза: “Не искаме да бъдем колонизирани от Запада“. И затова Кенан каза: Съветският съюз никога няма да работи с нас, така че трябва да го подчиним. И това се превърна в политиката на ограничаването, в Студена война изцяло произведена от Запада.

– Но защо й е на Америка тази световна хегемония?

– О, защото я имахме и никой, който я има, не иска да се откаже от нея. Помислете над тома. Ако живеете в голяма, богата къща и водите страхотен начин на живот, и имате слуги, които се грижат за вас, ще искате ли да се откажете от това? Отговорът е не. А Съединените щати се радваха на позицията си на глобално господство толкова дълго време. Всъщност всеки аспект от съществуването на Америка зависи от поддържането на таза глобална хегемония. И затова не искаме да приемем свят, в който другите хора твърдят, че са равни с нас. Вижте, никой не е тръгнал да казва, че превъзхожда САЩ. Русия не е. Китай не е… Въпреки че в някои случаи Китай вероятно го прави. Но никой не казва: „Ние сме по-добри от теб, Америка, искаме да поемем контрола“. Всичко, което казват, е: „Хей, имате голяма маса там. Защо не поканите повече хора да седнат на масата с вас, за да можем да обсъдим световните проблеми?“

А светът днес е много по-сложен. Това е многополюсен свят, който не е доволен от това, че Америка твърди, че е единствената, около която всичко трябва да се върти. Но за Америка да допусне това е много труден преход. А политически погледнато е почти невъзможно. Американската нация е настроена да бъде незаменима, изключителна. Ако погледнете историята ни, ние сме били докоснати от Бога.

–  Като германците преди Втората световна война ли?

– Дори повече. Германците не бяха докоснати от Бог. Той ги прокле и те загубиха. А нас още никой не ни е победил. Не като германците, ние продължаваме да сме глобална превъзхождаща сила, която вярва, че Бог ни е изпратил по света, за да се разпространяваме. Не знам какво трябва да разпространяваме. Ние твърдим, че разпространяваме демокрация. Но ние дори нямаме демокрация тук в Америка. И така, какво разпространяваме? Не знам. Всичко е риторика, без действие. Както се казва за куче – лае, но не хапе. Но въпросът е, че ние продължаваме да се заблуждаваме, че светът не може да съществува без нас на лидерска позиция. Но мисля, че и светът казва: „Ние признаваме Америка за лидер“. Разбира се, че Америка е лидер, ние сме голяма и силна държава, но не сме Лидерът, не буквално.

Вижте, към България ние се отнасяхме като към по-малък брат. Протегнахме ръка за помощ. Казахме: „Ела тук.“ Но не забравяйте, че не сме казали: “Елате тук и бъдете равни с нас“. Надявам се българите да разбират това – вие не сте равни с американците. Не сте. Вие сте по-нисши, вие сте в нужда, не можете да съществувате без нас.

– Но ако имаме виза, можем да дойдем при вас…

–   Погледнете назад към 90-те години, докато България преминаваше от комунизъм към демокрация, ние задържахме Русия. Но Русия не е такава. Русия е победен враг. Вижте, когато Студената война свърши, ние ви приветствахме. Но ние никога не приветствахме Русия, ние доминирахме Русия. Това беше нашата политика – да държим Русия ниско. Не се отнасяш така с приятелите. Така че ние не искаме да бъдем приятели с Русия. Защото разбираме едно нещо – че ако Русия се изправи на крака, тя ще ни предизвика. И вижте какво се случи, Владимир Путин изправи Русия на крака. И ние не можем да приемем това.

– Разбират ли обикновените американци какво се случва?

– Не. Ето защо. Първо, ние сме страхотен народ. Мисля, че американците имат потенциала да са страхотен народ. Но сме съсредоточени в консуматорството. Върху подобряването на качеството на нашия живот и разбираме света, в който живеем. Трябва да сме невежи по този начин. Защото, ако се замислите, какви са 340 милиона американци, плюс-минус, кой знае? Не съм гледал последното преброяване. Но това е държава с приличен размер. Сега светът е с над 8 милиарда души. Така че 340 милиона и свят от 8 милиарда… И все пак ние продължаваме да консумираме 20-25% от световните ресурси. Да. Това справедливо ли е?

Така че, за да поддържаме този комфорт, трябва да приемем външна политика, начина, по който взаимодействаме със света, който се определя от нашата нужда да получим достъп до ресурси при условия, които ние диктуваме.

И ако някое нормално човешко същество си помисли за това, ще се разболее, защото става дума за връзката между господар и роб със света, колониална сила с колониални поданици. Това е реалността. България, вие сте колониален поданик на Съединените щати. Мразя да го казвам.

– България е какво?

– Колониален поданик на САЩ. Предизвиквам ви да оспорите това, но не можете. Сега сте точно като останалия свят. Ние, американците, не можем да се фокусираме върху това, защото е неамериканско да мислим за това…

Факт е, че Америка гледа на България като на колониален субект… Вие сте колониален субект, ако погледнете отношенията. Вие основно правите това, което ние ви молим, и се застъпвате на това, от което имаме нужда. И би било отвратително за повечето американци да приемат това, защото вярваме в свободата, равенството и т.н. Така че вместо да се фокусираме върху това, ние си позволяваме умовете ни да бъдат формирани от мейнстрийм медии, на които правителството диктува. Така че ни се казва, че всичко това е за свободата, демокрацията, за независимостта. И ние го приемаме. Дори нещо, което се случва, е, че трябва да приемем всичко за чиста монета. Без да задаваме въпроси, когато правителството казва „Тези хора са лоши“. Давам ви пример – Ирак и Саддам Хюсеин. Няма да седя тук и да казвам, че Саддам Хюсеин е бил велик. Но ще кажа, че той не беше човекът, за когото САЩ го представяха. А ние, американците, вместо да задаваме въпроси, приехме всичко за чиста монета. Същото е и с Русия и с Владимир Путин. Днес ние взехме тази руска нация, която е 158 милиона души, и я сведохме до един човек – Владимир Путин. Всичко е Путин, Путин, Путин, Путин. За Русия не говорим, за руснаците не говорим. Говорим за Путин. И дори не разбираме Путин. Ние просто го сведохме до автократичен диктатор. Толкова. Олицетворение на злото.

– В България има хора, които искат да разположим ядрено оръжие във Варна, в Черно море. Какво мислите за това?

– Всеки, който казва, че иска да внесе ядрено оръжие в България, означава, че е самоубиец и то не просто лично за себе си. Не ме интересува, ако искате да скочите от мост, ще се опитам да ви спра, защото уважавам човешкия живот. Но когато скачането от моста убива всички, това е проблем за всички.

Няма причина да имате ядрени оръжия. Русия изобщо не заплашва България. Русия няма териториални претенции към България. Русия иска добри отношения с България. И говорейки за ядрена война, един от начините да си помогнете, въпреки че това няма да ви помогне да сте сигурни, е България да не бъде ядрена цел, да не поставяте ядрени оръжия на българска земя. Ако поставите ядрено оръжие на българска земя, ще бъдете унищожени с ядрено оръжие, ако някога бъде използвано ядрено оръжие. Позволете ми да го кажа така, за всички българи, които казват „Не сме доволни от това“. Има решение. Нарича се контрол върху оръжията. И е много трудно да се говори за контрол върху оръжията поради нивото на омраза, което съществува, или недоверие, което съществува към Русия. Тази омраза и недоверие идват от вашето правителство, а не от хората. И, знаете ли, може би може да има такова движение и в Съединените щати. Може би това ще се прояви през юни 2024 г.. Може би може да се прояви в начина, по който един милион души ще протестират, за да се окаже натиск върху правителството на САЩ. Както се случи през юни 1982 г. Това доведе до Договора за ликвидиране на междинните ядрени сили и т.н. Знаете ли какво, ако се случи, бих поканил всеки българин, който вярва в мира и разоръжаването, да излезе на улицата – не на насилствен протест, а на мирен протест. Не срещу нещо, а за разоръжаване, за демонстрация на солидарност с всички останали, които биха излезли по улиците в този ден и биха изпратили сигнал: „Не искаме да умрем в ядрен холокост, искаме да живеем. Искаме децата ни да живеят. Искаме внуците ни да живеят“. И най-добрият начин да гарантираме това е да се отървем от ядрените оръжия. Най-добрият начин да се отървем от ядрените оръжия е чрез дебати за контрола над оръжието- особено между САЩ и Русия. В момента те не говорят. И мисля, че колкото повече хора можем да изкараме по улиците, за да кажат „Искаме да говорите, умоляваме ви да говорите, моля, говорете“ – има навсякъде солидарни хора – от това може да излезе нещо.

BIG5

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here