Командир на украински батальон каза пред Washington Post, че поради тежки загуби, в неговия батальон се бият неопитни бойци

0
196

 

Командването заяви, че данните за загубите са завишени – и понижи офицера в длъжност

 

Командирът на батальона на 46-та отделна аеромобилна бригада Анатолий „Купол“ бе понижен в длъжност, след като критикува въоръжените сили на Украйна в интервю за The Washington Post.Първоначално това съобщиха източници на “Украинска правда“ и главният редактор на украинското бюро на The Washington Post Изабел Хуршудян. По-късно тази информация беше потвърдена от официалния представител на Десантно-щурмовите сили на Украйна Валентин Шевченко.

The Washington Post публикува на 13 март статия за състоянието на Въоръжените сили на Украйна в навечерието на украинската контранастъпление, което се очаква през пролетта. Журналисти разговаряха с няколко украински военнослужещи, включително с „Купол“. В публикацията на The Washington Post се казва, че неговото подразделение е воювало в района на Донецк, а през зимата се оттегля от Соледар, след като украинските военни са били обкръжени от руски войски.

Командирът на батальона разказа, че е бил свидетел как стотици украински войници са напуснали позициите си, докато групите наемници от ЧВК Вагнер се придвижват напред. „Купол“ обяснява тази ситуация с факта, че на фона на загубите, в редиците на въоръжените сили на Украйна има много слабо обучени новобранци.

Според него за годината война от 500 военни в неговия батальон около 100 са убити и още 400 са ранени, което е довело до попълване на подразделението с неопитни новобранци. „Получавам 100 нови бойци и дори не ми дават време да ги обучавам. Казват ми: „Вземи ги в бой“. [А в битката] новобранците просто зарязват всичко и бягат. Това е. Разбирате ли защо? Защото войникът не стреля. Питам го: “Защо?” А той казва: “Страх ме е от звука на изстрела.” И по някаква причина той никога не е хвърлял дори граната “, каза Купол пред репортери, наред с други неща, отбелязвайки и липсата на боеприпаси на фронтовата линия.

В интервю за The Washington Post командирът на батальона обясни решението си да говори с надеждата, че Съединените щати ще осигурят по-добра подготовка на украинската армия преди контранастъплението. Изабел Хуршудян, главен редактор на украинското бюро на вестника отбеляза, че преди интервюто е обсъдила с командира на батальона, че изявленията му могат да навредят на кариерата му. По думите й, „Купол“ е чувствал, че “си струва риска“.

„Винаги има вяра в чудото. Или ще е кървава месомелачка и трупове, или ще е професионална контраофанзива. Има две възможности. Във всеки случай ще има контранастъпление“, казва „Купол“ в интервюто.

Украинското издание “Страна” пише, че статията на Washington Post е “вдигнала много шум в Украйна”. По-специално, това е коментарът на секретаря на Съвета за национална сигурност на Украйна Алексий Данилов, който заяви, че информацията на журналистите не е вярна.

„Да, има трудна ситуация. Вече една година водим война срещу голяма държава, но не по умен начин. Знаехме, че ще ни е трудно. Но сега да се подкопава ситуацията чрез предоставяне на информация, която не отговаря на реалността, не е много приятно ”, каза той по украинската телевизия.

Представителят на Десантно-щурмовите сили на Украйна Валентин Шевченко също каза, че „Купол“ е разпространил „неточна информация“ в интервюто, след което военните са извършили вътрешна проверка. Според Шевченко командирът на батальона е разговарял с журналисти без разрешението на ръководството, което е забранено от правилата.

„Загубите, обявени от военнослужещия по време на боевете в подчинената му част, са значително завишени. В същото време такава информация е със статут на ограничен достъп“, добавиха от Десантно-щурмовите сили. „Купол“ ще бъде назначен на длъжност в един от учебните центрове на Десантно-щурмовите войски на Въоръжените сили на Украйна, уточни Шевченко.

В отговор на решението на командването военнослужещият написа молба за напускане. В коментар на „Громадска“ командирът на батальона заяви, че командирът на десантните войски генерал-майор Максим Миргородски обяснил понижението в длъжност с факта, че ако „Купол“ твърди, че военните са слабо обучени, нека сам ги обучава.

Както отбелязва „Украинска правда“, това не е първият случай на преместване в 46-а бригада след разговор на военните с журналисти. По-рано сержантът от ВДВ Александър Погребиски, след интервю за ситуацията в Соледар през януари 2023 г., е преместен на длъжност главен инструктор на рота в учебния център. „Военните ръководители не обичат истината и не искат да решават системни проблеми“, отбелязват събеседниците на изданието.

Юрий Бутусов, главен редактор на украинското издание „Цензор.нет“, защити „Купол“, който според него „се грижи за живота на войниците и изисква промени в обучението, за да се проведе успешно контранастъпление“. Журналистът се надява, че командването ще преразгледа решението си и ще възстанови командира на батальона на поста му.

„Трябва да победим Русия както на фронта, така и в съзнанието си – и вместо да си затваряме устата, трябва да започнем да мислим и действаме, за да се усъвършенстваме ежедневно“, добавя Бутусов.

Източник: meduza.io

Превод: opposition.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here