Олигархът Димитър Зоров – състудент на Борисов, прибрал 10 милиона от ДФ „Земеделие“

BIG5 РАЗСЛЕДВАНЕ Олигархът Димитър Зоров – състудент на Борисов, прибрал 10 милиона от ДФ...

 

От ДФЗ няма яснота за какво са отпуснати парите

 

 

Олигархът Димитър Зоров, който е личен приятел на премиера Бойко Борисов, е получил 10 милиона лева пряка помощ от Държавен фонд „Земеделие”, без да е ясно за какво са отпуснати парите. Това съобщава Narod.bg, позовавайки се на свои източници.

Според медията, състудентът на Борисов от Школата в Симеоново е  прибрал и други 20 милиона лева по схемата „Училищен плод и мляко” в София и цялата страна. Narod.bg пише още, че периодично разкриващите се обвързаности на фигури, известни с влиянието си в млечния сектор с властта, значително намаляват усещането за лоялна конкуренция в сектор „Мляко”.

Обяснението е, че от години управляващите от ГЕРБ приемат закони в сектор „Земеделие”, които подозрително обслужват бизнеса именно на Димитър Зоров. В лобистката схема са и бившият шеф на фонд „Земеделие” Румен Порожанов, така и настоящият земеделски министър Десислава Танева.

Медията цитира и свой източник: „Моля да се обърне внимание на някои аномалии, свързани с може би най-субсидирания млекопреработвател в страната – Димитър Зоров – приятел и състудент на министър-председателя от школата в Симеоново. Борисов дори присъства на откриването на мандрата на Зоров”.

Като доказателство е публикуваната информация от сайта на ДФЗ, в която липсват каквито и да е данни за какво са отпуснати над 2 млн. лева за приятеля на премиера:

 

По данни на Държавен фонд „Земеделие” млечният олигарх Димитър Зоров – собственик на млекопреработвателното предприятие „Пършевица“, през 2018 г. и 2019 г. е получил преки помощи в размер на общо 9 450 180,73 лева. По публични данни.

Европомощите са получени чрез дружества, притежавани от самия Зоров и свързани с него лица – информация е публична на сайта на ДФЗ.

Особено внимание следва да се обърне на помощите, получени от ЕТ „Зоров 91 Димитър Зоров” за двете години.

Видно от справките в регистрите на ДФЗ, на приятелят на Борисов са отпуснати помощи – веднъж в размер на 266 334,12 лева и 2 051 72 7,27 лева.

Какво е особеното? И за двете плащания липсват основание и информация за мярката, съобразно която са отпуснати милионите.

Възникват логично въпросите:

Как така близо 2,3 млн. лева са отпуснати от ДФЗ, без да има публични данни за основанието, на което са заплатени?

Защо за всички други субсидирани производители има информация, а за най-близкия до премиера млечен олигарх липсват?

При установения брой на декларирани млечни крави пред Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), притежавани от Зоров и свързаните с него лица, а по-точно – 1581, правилата на аритметиката и логиката диктуват, че не е възможно да се натрупа такъв размер по която и да е от мерките за подпомагане.

На какво основание тогава са получени тези помощи?

Дължи ли се на близостта с премиера скриването на тази информация?

Ще дойде ли моментът, в който субсидиите се разпределят ясно, без определени, близки до властта хора, да бъдат облагодетелствани?

Само в БЛИЦ: Подпаленият Димитър Зоров - в черния списък на еколозите у нас

В края на ноември 2010 г. министър-председателят Бойко Борисов лично откри нов кравекомплекс край ломското село Добри дол – собственост на приятеля му Димитър Зоров.

Съоръжението е едно от най-добре оборудваните в Европа и най-модерното на Балканския полуостров. „Ние не само че не пречим, ами помагаме на бизнеса да се възстанови един поминък в този край”, каза преди прерязването на лентата Бойко Борисов.

„Днешното събитие показва, че този, който е инициативен и иска да работи, държавата му помага максимално да се развива. Този, който го мързи, може да се сърди само на себе си и да чака помощи”, размаха тогава пръст премиерът, премълчавайки факта, че само отбрани приятели „не ги мързи“.

Комплексът е на фирма „Алексия 2002”, която е суровинна база на мандра „Пършевица”. Собственикът Димитър Зоров обяви, че целият цикъл на производство на мандрата е затворен и реално правят биоземеделие, въпреки че не са го сертифицирали.

„За нас е важно, че това, което произвеждаме, го консумираме аз, децата ми, семейството и дори преди да излезе новият стандарт, сме приготвяли продуктите си по тази технология”, похвали се бизнесменът, получил милиони от ДФЗ заради приятелството си с министър-председателя.

Последни новини

Посолството на САЩ подкрепи пребития от полицаи журналист Димитър Кенаров

Посланик Мустафа се срещна с журналиста Димитър Кенаров, за да изрази още веднъж подкрепата на Съединените щати за свободните и независими медии като важна...

Истината за Beso Homes или как Красен Кръстев успя да превърти милиони през фирмите за сметка на хората

 В началото на месеца ви информирахме за казуса с агенцията Beso Homes и конкретно сградата Modern Living Apartments, при който собственици все още очакват...

Медийно законодателство в „12 без 5”, или защо сме „бананова република” по свобода на словото

В последните часове от живота на 44-тото народно събрание  правителството на Борисов предложи „на юруш” изменения в Закона за радиото и телевизията, които по...

Борисов обяви официално първият водач в листа на ГЕРБ

При неочаквана инспекция на трасето Видин – Монтана, днес премиерът Борисов демонстрира желанието да работи със силни, доказали се лица от гражданското общество по...