Сийка Милева: Прокуратурата търси наказателна отговорност, другото е в полето на политиците

0
318
Важен приоритет оттук насетне ще е превенцията и недопускане на нарушения, свързани с кампанията по ваксиниране, казва говорителят на главния прокурор в интервю за Dariknews с равносметката за 2020 г.

 

– В края на всяка година се прави равносметка. През тази първа година от мандата обявихте като приоритети справянето с битовата престъпност, ало-измамите, както и задачата да покажете, че пред закона всички са равни. Да започнем подред. Ударихте ало-измамите. Преди дни беше разбита поредната българо-румънска банда. Кой води към момента в този мач или с други думи да го кажем – какъв е резултатът след първото полувреме?

– Без съмнение – важен е крайният резултат. Няма държава по света, в която престъпността да е изкоренена. Въпросът е тя да бъде сведена до нива, които ясно показват, че за държавата е приоритет защитата на нейните граждани от престъпни посегателства и особено на уязвимите групи – възрастните хора, самотно живеещите, подрастващите.

Факт е, че имаме драстичен спад при телефонните измами. Това е благодарение на системната работа през последните години на Специализираната прокуратура и сектор „Измами“ в ГДНП. Сами виждате, че тези, които все още се занимават с този вид престъпност, бяха принудени да се изнесат в съседни държави, откъдето да вършат измами. Но последната акция, съвместно с румънските колеги, показа, че сме твърдо решени да не допуснем това.

Освен разкритата група, част от която е оперирала от Букурещ, съвсем наскоро Специализираната прокуратура постигна присъди срещу други извършители на телефонни измами. Те възстановиха парите, получиха и ефективни присъди от по 2-3 години лишаване от свобода, след като признаха вината си.

Трябва да отчетем, че има видим спад и при кражбите на моторни превозни средства, и при т.нар. конвенционална престъпност като цяло. Всичко това е благодарение и на стартиралите от началото на 2020-та година специализирани операции в цялата страна, които са над 1000. Тези, които търсят начини да омаловажат усилията ни чрез тенденциозни или иронични коментари, може би трябва да се видят очи в очи с жертвите на престъпно посегателство върху последните им спестявания, пенсията или животните, които, например, осигуряват прехраната на възрастния човек. Държавата е длъжна да покаже, че е на мястото си, и да защити колкото се може повече възрастни хора. В същото време, няма по-голямо удовлетворение от това за един прокурор, следовател или полицай, да види радостта в очите на нуждаещия се, когато престъплението е разкрито, виновниците са изправени пред правосъдието, а отнетото е възстановено. Видяхме го в навечерието на Коледа, когато за броени дни Районна прокуратура-София и СДВР разкриха измамник, чиито жертви бяха хора на над 80 години.

 – Какво стана със списъка на големите приватизационни сделки и проверката, която обещахте да направите, за да научат хората истината за приватизацията, дори вече да говорим за изтекла давност пред закона?

– До момента ДАНС е изпратила материали за 85 приватизационни сделки. Работата продължава. Обемът наистина е значителен и трябва да бъде ясно, че прокуратурата не гледа на това като на кампания, каквито опити за внушения се правят. В същото време целта на тези анализи в никакъв случай не е да пречи на работата на функциониращите предприятия. Ясно е, че ако се установят данни за престъпления, то отговорност ще се търси от тези, които са ги вършили. Разбира се, ако законите го позволяват. Вярвам обаче, че мнозинството от българите искат да научат истината за приватизацията и за онези, които за сметка на държавата и данъкоплатците са натрупали значителни материални активи.

 – Неведнъж главният прокурор повтаряше, че няма недосегаеми за закона. Под ударите му попаднаха небезизвестни фамилии, като Баневи, Бобокови, Божков, дори служители на президента. В същото време получихте упреци за това, че сте тенденциозни, а не разследвате премиера Борисов за записи и чекмеджета. Как отговаряте на тези критики?

– Прокуратурата не действа по списък, както многократно го разяснихме, действа на база доказателства и съобразно правомощията й по закон. Но е показателно, че изброените, а и други, години наред са били считани за недосегаеми. Днес обаче са обект на разследвания, което е още един аргумент в полза на това, че за нас всички са равни пред закона.

Що се отнася до записите и снимките – само преди дни Специализирана прокуратура и Софийска градска прокуратура предоставиха подробна информация за резултатите от проверката и образуваното досъдебно производство. Дали това се харесва на едни, или не се приема от други, не е тема, която прокуратурата може да обсъжда. Нашата цел е търсенето на наказателна отговорност, когато са налице данни за престъпления и съответно има доказателства за конкретен извършител. Всичко друго е в полето на политиците, които, няма съмнение, се възползват от това. Ние обаче с политика не се занимаваме.

 – Колко и какви щети на държавата спести или предотврати до днес прокуратурата през тази една година? Спектърът беше богат – от отпадъци и екология до укрити данъци, пране на пари и хазарт.

– Интересен въпрос, който несъмнено заслужава внимание и от експертите от неправителствения сектор. Те със сигурност могат да изчислят ползите в икономически план. Що се отнася до отпадъците – за съжаление трябва да констатираме, че едва след намесата на прокуратурата много от нередностите, които са допускани, бяха прекратени. А и когато говорим за престъпления, свързани с екологията, то там следите трудно могат да се заличат и за съжаление, оставят трайни последици върху живота и здравето на всички нас, на нашите деца и родители. Стотици тонове незаконно заровени опасни отпадъци, включително съдържащи олово, бяха открити през изминалите месеци. Да се надяваме, че това ще възпре всички онези, които са имали намерение да печелят за сметка на превръщането на България в бунище. Не, няма да стане!

За стотиците милиони от хазарт, неплатени данъци и такси, мисля, че обществото е наясно. За съжаление, в трудни времена за икономиката, в които се намираме, съзнаваме колко важно е държавата да успява да ограничава данъчните измами, да събира съответните акцизи и такси, защото с тези пари се издържа здравеопазването, образованието, плащат се пенсии и социални помощи.

 – Отпадна идеята за нова Конституция, но все пак фигура на спецпрокурор, който да разследва главния прокурор, се очертава да има. Управляващите вече облякоха своето виждане по въпроса в законопроект. Трябва ли ВСС да избира този прокурор?

– Най-важното в едно демократично общество е разделението на властите. Българската прокуратура е показала, че може да работи според съответните разпоредби на Конституцията, Закона за съдебната власт, НПК и НК. Ясно и категорично посочихме кои са приоритетите за нас – ефективно правосъдие, бързо правосъдие, качествено правосъдие. Дали депутатите ще гласуват поправки в законите, които ще имат възпиращ ефект върху шофирането в нетрезво състояние или след употреба на наркотици, или ще въведат нова фигура, която ще има правомощия „да разследва“ главния прокурор, ще решат законодателите. Ние ще се съобразим с тяхното решение, включително ако се стигне до избор на разследващ магистрат, какъвто, струва ми се, че няма никъде в Европейския съюз. Прокурорите знаем какво ни трябва, за да отговорим на очакванията на обществото и на бизнеса – законови изменения, които да премахнат тромавия и тежко формализиран наказателен процес. Така, както е в почти цяла Европа.

 – Ако престъпността на улицата и по върховете беше основният фронт на прокуратурата, то 2020 отвори и втори такъв – епидемията. Коронавирусът ви нанесе и преки загуби – заразата погуби прокурори и следователи, доказани професионалисти. Видя се, че никой не е застрахован. Как отговаряте на това предизвикателство?

– Така е, с голяма тежест трябва да отбележим, че 2020-та се оказа година на невиждани изпитания пред цялото общество, пред цялото човечество. Магистратите не правим изключения. За съжаление, изгубихме колеги, сред тях е уважаваният и обичан от всички нас – дългогодишният магистрат и член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Евгени Диков.

Освен че няма как прокуратурата да спре да функционира, в тези трудни времена българските прокурори, следователи и съдебните служители, активно се включиха в благотворителните инициативи за осигуряване на медиците и доброволците, на всички онези, които от първия ден се борят с това тежко заболяване. Не е въпросът в размера на даренията, важно е, че те бяха навременни и всички колеги с готовност се включиха, както през пролетта, така и сега. Радостна съм, че по инициатива на Асоциация на прокурорите и Камара на следователите в България, успяхме да осигурим вече пет от така нужните апарати за извличане на кръвна плазма. Предстои дарението на още три апарата. Увеличават се и магистратите и служителите, които след като са преболедували, вече даряват плазма. Това е най-малкото, което можем да направим и ще продължим да го вършим, докато е нужно.

 – Епидемията от COVID-19 стресна ли престъпността, или я направи още по-брутална?

– Добре е, че пандемията от COVID-19, поне на този етап, не успя да доведе до ръст на измамите. Помните в началото на кризата очакванията бяха, че ще зачестят опитите за злоупотреби, свързани с коронавируса. Явно хората са станали предпазливи, заслуга за което имате и медиите. Вероятно заслуга имат и държавните органи, които успешно се справиха с превантивната си роля. Факт е, че вече няма сигнали за злоупотреби с маски и дезинфектанти, например, пазарът успя да се регулира, макар да имаше доста нарушения и опити за всяване на паника. Важен приоритет оттук насетне ще е превенцията и недопускане на нарушения, свързани с кампанията по ваксиниране. Тук, разбира се, гражданите отново трябва да имат водеща роля – да бъдат изключително внимателни, да не се поддават на „изгодни“ предложения, както и да бъдат активни в подаването на сигнали към органите на МВР или прокуратурата. Уверявам ви, колегите действат много бързо и безкомпромисно.

Иначе за другата част от въпроса ви, относно бруталността. Помня, че колегата ви Слави Ангелов стана обект на такова брутално нападение, именно когато в страната бе въведено извънредно положение. Г-н Иван Гешев определи побоя като провокация към държавността. Добре е, че обвинителният акт за този недопустим акт на насилие срещу свободата на словото вече е в съда.

Пред съда предстои да бъде изправен и шофьорът, който отне живота на Милен Цветков. Това е доста тежко престъпление и правилно колегите повдигнаха обвинение за умишлено причиняване на смърт при ПТП. Всички знаем подробностите, смисълът е да не допускаме подобни посегателства занапред.

 – Адекватно ли действа държавата при справянето с тази криза?

– Питате ме вероятно за кризата с коронавируса? Като човек, чийто съпруг е лекар, имам своето мнение по този въпрос. Дори бих го разширила – правилно ли действат държавите в Европа при справянето с пандемията? Със сигурност отговорът не може да е еднозначен. Но ми се иска в тази безпрецедентна за всички ни ситуация да намерим път към единение, защото само заедно ще можем да се справим. Надеждата за всички е, че с новата 2021-ва година и разширяването на кампанията по ваксиниране, ще успеем скоро да преодолеем тези много тежки за всички ни времена. И ако има нещо, което научихме през отминаващата година, то е това, че няма нищо по-важно за човека от здравето и живота, на него и на неговите близки, на приятелите и колегите му. Така, че нека бъдем здрави! 

източник: Dariknews

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here