Русия и Турция продължават с енергийните проекти, стана ясно от разговор между Путин и Ердоган

0
268
Двамата президенти са обсъдили и доставките на руски ваксини за Турция

 

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха разширяването на сътрудничеството между страните, включително темата за големите съвместни енергийни проекти, съобщава ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на Кремъл.

„Двете страни подчертаха намерението си за по-нататъшно разширяване на взаимноизгодни руско-турски връзки в различни области“, се казва в съобщението. „Сред приоритетите е изпълнението на големи съвместни проекти в енергийния сектор.

Путин и Ердоган обсъдиха и перспективите за изграждане на сътрудничество в борбата срещу пандемията, както и възможността за снабдяване на руски ваксини за Турция и за организацията на производството на тези лекарства там.

„Бяха разгледани перспективите за засилване на сътрудничеството в борбата с разпространението на коронавирусната инфекция, включително възможни доставки и организация на производството на руски ваксини в Турция“, се казва в изявлението. Отбелязва се, че и двете страни „подчертаха намерението за по-нататъшно разширяване на взаимноизгодни руско-турски връзки в различни области“.

Нагорни Карабах

Путин и Ердоган обсъдиха изпълнението на споразуменията за Нагорни Карабах и координацията на съвместни действия в интерес на социално-икономическото развитие на региона.

„Обсъждането на ситуацията около Нагорни Карабах беше продължено в контекста на изпълнението на споразуменията, записани в изявленията на лидерите на Русия, Азербайджан и Армения от 9 ноември 2020 г. и 11 януари 2021 г.“, отбелязва Кремъл.

Според пресслужбата „целта е да се координират действията на Русия и Турция в интерес на социално-икономическото развитие на региона“. „Изказано е удовлетворение във връзка с началото на работата на съвместния руско-турски център за контрол на примирието“, подчерта пресслужбата.

Положението в Сирия и Либия

Лидерите на Русия и Турция отбелязват важността на формирането на преходни власти в Либия и също потвърждават ангажимента си към безкомпромисна борба срещу терористите в Сирия, се посочва в съобщението на Кремъл.

„Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган отбелязаха важността на формирането с помощта на ООН на преходни власти в Либия, за да се осигури дългосрочно нормализиране в тази страна“, посочва пресслужбата на руския президент.

„Беше засегната и темата за стабилизацията в Сирия. В светлината на усилията на Русия и Турция за стабилизиране на ситуацията в провинция Идлиб бе потвърдена взаимната ангажираност към безкомпромисна борба срещу международните терористични групи, установени в Сирия“, съобщава пресслужбата.

Лидерите на Руската федерация и Турция изразиха и намерението си да подкрепят допълнително междусирийския политически процес, включително в рамките на формата на Астана.

Смъртта на турски граждани

По време на разговора Путин изрази съболезнования на Ердоган във връзка със смъртта на турски граждани в Ирак. „Руският президент изрази съболезнования на турския лидер във връзка с неотдавнашната трагична смърт на 13 граждани на Република Турция в Ирак“, заяви пресслужбата на Кремъл. Путин и Ердоган също се договориха за по-нататъшни контакти.

В неделя турските военни проведоха операция в Северен Ирак срещу Кюрдската работническа партия, в резултат на която „неутрализираха 48 бойци от ПКК“. По време на операцията въоръжените сили на републиката загубиха няколко свои военнослужещи, а също така беше съобщено за смъртта на 13 турски граждани.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here