Тито Петковски: България нямаше да е толкова смела със Северна Македония, ако не беше Германия

0
737
България е сред икономически изоставащите в ЕС и без подкрепата на Германия, трудно би демонстрирала подобна позиция, твърди македонският политик 

 

Северна Македония в момента е в трудна ситуация. Това заяви лидерът на Новата социалдемократическа партия Тито Петковски.

Известният политик коментира опитите за начало на преговорите за влизане на страната в ЕС. Мнението му е че България не би била толкова силна по темата, ако зад нея не стои Германия, съобщи fakti.bg, позовавайки се на МКД.

Българската страна настоява за решаване на двустранните въпроси преди да одобри преговорите. Петковски смята, че тази позиция се подкрепя от Германия и Хърватия, а Франция има резерви по темата за разширяването.

Той смята, че когато българският външен министър Екатерина Захариева твърди, че нейната страна не е сама в исканията си към македонското правителство, се визира подкрепата на Германия. Според него това е опит България да бъде компенсирана за загубата на Македония преди десетилетия.

Петковски смята, че с победата над фашистите, българската страна е загубила позиции, а Македония е утвърдила своите. Посочва, че Германия е имала водеща роля за приемането на страната в ЕС, въпреки че тогава тя не е отговарял на критериите.

България е сред икономически изоставащите в ЕС и без подкрепата на Германия, трудно би демонстрирала подобна позиция. Към момента голяма част от населението на Франция не е позитивно към разширяването на групата, а Северна Македония трябва да търси подкрепа от други държави.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here