Мустафа Карадайъ: Нашите послания целят рестарт на държавата

0
456
Ние от ДПС апелираме към всички системни политически сили заедно да настояваме за свободни, честни и демократични избори. Нека изпълнителната власт и държавните органи не се намесват в изборния процес и не използват средства от държавния бюджет. Да спре предизборната кампания от джипката

 

„Нашите послания са плод на сериозен геополитически анализ и целят рестарт на държавата. Никога след 1989 г. не е било толкова важно кои политически сили ще управляват държавата и ще определят бъдещето ни. Предстоящите избори са много важни и изискват сериозното отношение на всеки български избирател“, заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той бе категоричен, че „развитието на демокрацията, гарантираното изпълнение на конституционно закрепените права на българските граждани и просперитетът на страната ни зависи до голяма степен от активното участие на свободните граждани в обществения и политическия живот.“

„Изборите трябва да сложат край на разделението и противопоставянето в българското общество, което е вредно и води до разпад на държавността и разруха на ценностите. Трябва да възстановим и да укрепим демократичните устои на държавата, на доверието в институциите и на държавността като цяло“, каза още Карадайъ.

Ето и пълният текст на декларацията на Мустафа Карадайъ, прочетена от парламентарната трибуна:

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Само преди ден отбелязахме Националния празник на България, 143 години Свобода. В тази връзка искам да отбележа нашата увереност, че развитието на демокрацията, гарантираното изпълнение на конституционно закрепените права на българските граждани и просперитетът на страната ни зависи до голяма степен от активното участие на свободните граждани в обществения и политическия живот. Ние вярваме в това и залагаме на това в нашата програма.

Тази теза ще бъде и в основата на нашата предизборна кампания. Ще заложим отново и на тезата за обединителния патриотизъм и ще предложим програма за ускорено икономическо развитие на страната.

Нашите послания са плод на сериозен геополитически анализ и целят рестарт на държавата. Никога след 1989 г. не е било толкова важно кои политически сили ще управляват държавата и ще определят бъдещето ни. Предстоящите избори са много важни и изискват сериозното отношение на всеки български избирател. Защото е много важно какъв модел ще избере Негово Величество Избирателят.

Изборите трябва да сложат край на разделението и противопоставянето в българското общество, което е вредно и води до разпад на държавността и разруха на ценностите. Трябва да възстановим и да укрепим демократичните устои на държавата, на доверието в институциите и на държавността като цяло.

От 10 години няма проведени реформи, икономиката е на батерии, най-големите инвеститори се оказват българските имигранти, държавата е в хаос и единичните решения на достигналите краен предел проблеми създават впечатление за политика и управление на оцеляването. 10 години са твърде дълъг период, в който държавата загуби прекалено много и сега трябва да навакса.

След 10-годишното управление на ГЕРБ кризите се задълбочават, държавността е в разпад, демокрацията е в упадък, икономиката е в колапс, доверието в бизнес климата тотално е разрушено, напрежението в обществото расте. Ковид – кризата направи видимо истинското положение на нещата, особено нереформираната здравна система. Безразборното предизборно харчене и държавният бюджет за годината за обслужване на предизборни цели няма как да скрие истинското положение на нещата.

Както по-голямата част от законодателството през последните 10 години, и изборните правила, приети отново необмислено, набързо, в нарушение на добрите европейски практики, създадоха условия изборният процес не просто да се затрудни и да се увеличат възможностите за грешки и злоупотреби, те минираха изборите и създадоха условия за политическа нестабилност след изборите.

В този момент е от изключително важно значение фактът, че органът за управление на изборите в България е с незаконен състав. Благодарение на арогантността на ГЕРБ и тоталното отричане на върховенството на закона, Народното събрание като орган по избора на заместник-председател на ЦИК не се произнесе по въпроса за несъвместимостта, дори и след сезиране. Това е недопустимо и е немислимо в една демократична и правова държава. Но не и за г-жа Караянчева и ГЕРБ, за които Конституцията и законите нямат никакво значение. Както обичат да казват „който не харесва това, да оди пеша“…

В една демократична държава спазването на правилата може да гарантира правата и свободите на българските граждани, да създаде условия за достоен живот за всеки български гражданин.

Ако искаме достоен живот, да избираме програми и да не позволим на страха, на разделението и противопоставянето да надделеят.

Нека на предстоящите избори партиите да представят своите приоритети, своите програми и цели, за да може българските избиратели да направят своя информиран избор.

Нашата програма е за ускорено икономическо развитие на страната.

Нашите приоритети са приоритети и на Европа. Ние активно работим за включването на свободните и активни граждани във формирането на политическите решения и в контрола върху тяхното изпълнение.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Ние от ДПС апелираме към всички системни политически сили заедно да настояваме за свободни, честни и демократични избори. Нека изпълнителната власт и държавните органи не се намесват в изборния процес и не използват средства от държавния бюджет. Да спре предизборната кампания от джипката. Призоваваме Централната избирателна комисия и всички избирателни комисии да спазват закона и с актовете си да гарантират законността на изборите.

Нека всички да бъдем съпричастни към избора на модел за бъдещето на България.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here