Станислав Младенов: Църква от 4-ти век стои заключена с катинар и се руши заради бездействието на управляващите

0
374

 

Министерството на културата има програма, по която това богатство може да бъде съхранено, но премиерът с джипката явно 10 години не е имал път към Балша, коментира кандидатът за народен представител от “БСП за България” от 25-ти МИР

 

Църква от 4-ти век в софийското село Балша стои заключена с ръждясал катинар и се руши заради бездействието на управляващите. За това алармира кандидатът за народен представител от “БСП за България” в 25-ти МИР Станислав Младенов. На църковния празник Месни заговезни той гостува със семейството си в Балша, където разговаря с хората и се запозна с проблемите в района.

“В подножието на Стара планина в софийското село Балша в двора на една новоизградена църква се крие несметно богатство, за което разбрах едва днес, разказа той. – А то стои там от 4-ти век. Устояло на времето и на човешкото безразличие. Или може би напук на всичко това”.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Като възпитаник на софийската НГДЕК или Класическата гимназия “Свети Константин Кирил Философ” Станислав Младенов беше силно заинтригуван от споменаването за съществуваща Византийска църква от 4-ти век в селото.

“Хората говорят за нея, разказват на всеки гост с надежда някой да прояви интерес. Точно 5 минути ни трябваха, за да стигнем от центъра на Балша до църквата, разказа 40-годишният икономист. – Там ни посрещна гостоприемна и мила жена. Елена Адамова е зограф от Санкт Петербург, Русия. Заела се е със стенописите в новата църква. Прави го доброволно, без заплащане и без помощ дори за преместване на скелето, на което работи. Тя ни разказа за останките от Византийската църква от 4-ти век и ни показа автентичните стенописи вътре… Безценно богатство, което стои заключено с катинар, ръждясал катинар. Докато някога държавата не го погледне с други очи. Аз го видях днес”.

Станислав Младенов е категоричен, че за този проблем има лесно решение, а реализацията би отнела малко над година, съобщава „От упор“.

“Министерство на културата има специална програма, която дава възможност за проектиране и изготвяне на идеен и на архитектурен проект за реновиране на подобен вид обекти, а след това и за финансиране на изпълнението му, обясни той. – Зная защо досега не е направено от управляващите, но не разбирам безхаберието им. Явно премиерът Борисов за 10 години не е имал път с джипката по тези места, за да забележи църквата, да спре и да извади средства за реставрация. Такъв е неговият модел на управление – изначално грешен. Защото съревнованието за средства трябва да бъде между идеи и проекти, а критерият за получаването им – значението за държавата и интереса на обществото. А действията на управляващите трябва да бъдат с грижа за хората. Аз така разбирам нещата и работя. Но първо ни предстои отговорен и разумен избор на 4-ти април с №4 в бюлетината и с преференция №104”.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here