Виолета Желева, БСП: Приемането на Закона за домашното насилие ще бъде сред основните ми приоритети

0
677
Разликата в заплащането между половете, въпреки че от години има намаляване, но тази година, този процент започна пак да се повишава. Разликата в заплащането между половете в Европейския съюз е 14,1 на сто. България попада точно в този процент и тук ние трябва да говорим повече за отношението ни към равенството между заплащането на жените и мъжете, полагащи еднакъв труд. Това е един от основните приоритети, които аз бих защитавала през следващия мандат, казва Виолета Желева, кандидат-депутат за 45 Народно събрание от листата на „БСП за България“ в 29 МИР Хасково, в интервю за Радио „Фокус“

 

– БСП откри предизборната си кампания със серия от събития в цялата страна и представи своите листи, визия и предизборна платформа. Срещата ни е с Виолета Желева – трета в листата на левицата в 29 МИР Хасково, която е и досегашен народен представител в 44-то Народно събрание. Г-жо, Желева отбелязваме Международния ден на жената. Какви са съвременните предизвикателства пред жените днес?

– Една жена носи в себе си много нежна емоция и нежна сила. Ако в този труден период, в който се намираме всички и в България, и в света, една жена има възможност да разгърне целия си потенциал, светът би бил по-добър и по-справедлив. Затова смятам, че трябва днес освен да отправим хубави пожелания към жените, да поговорим и за това каква тежест носят те по време на кризата с Ковид-19, тъй като те са изправени пред най-голям риск от загуба на работа и доходи. Една голяма част от жените са заети в тези сектори, които най-тежко понасят затварянето, което се случи в страната ни. Те са в услугите, ресторантьорство и хотелиерство, туризъм. Така че трябва държавата да насочи усилията си към това тези жени да запазят своите работни места. Въпреки че, имаше няколко програми, които бяха представени от управляващите, аз смятам, че те не бяха достатъчно, за да се преодолеят последиците от Ковид-19.

– Ще се промени ли фокусът на социалната дейност на левицата в бъдещия парламент с оглед последствията от пандемията?

Виолета Желева: Точно така, много, много важен въпрос. Защото само преди дни Европейската комисия представи едно проектопредложение за директива, с която се цели да има равно заплащане за равен труд – тема, която може би остана на заден план от фокуса на това Народно събрание. Но точно заради тази пандемия, заради всичко случило се през последната година, ние трябва да говорим за достойно заплащане на труда на жените. Аз смятам, за мен лично и в следващото Народно събрание това трябва да бъде един от основните политически приоритети на цялото Народно събрание и на жените в политиката в следващия парламент. Разликата в заплащането между половете, въпреки че от години има намаляване, но тази година, този процент започна пак да се повишава. Разликата в заплащането между половете в Европейския съюз е 14,1 на сто. България попада точно в този процент и тук ние трябва да говорим повече за отношението ни към равенството между заплащането на жените и мъжете, полагащи еднакъв труд. Това е един от основните приоритети, които аз бих защитавала през следващия мандат.

Освен това сме длъжни на всички пострадали от домашното насилие – нещо, което се заговори точно сега, когато през тази една година се увеличиха жертвите на домашно насилие точно по време на локдауна, когато беше карантината. Това е Закона за защита от домашно насилие. През последната 1-2 години няколко групи работиха усилено по промените в закона и имаше уверения от страна на управляващите, че той ще бъде приет до края на този мандат. Както винаги важни за нас, за обществото, закони останаха на трупчета, както се казва, защото управляващите нямаха волята тази законодателна инициатива да бъде факт до края на този парламент. Защото знаете, имаше напрежение около промените, които се предлагаха. Това са две основни законодателни инициативи, които ние като жени трябва да отстояваме, защото много случаи се наблюдават при жените, както казах вече, може би многократно се увеличиха жертвите точно през тази една година. Също така особено заради кризата жените доброволно напускат работата си, защото те трябва да споделят две отговорности: между децата, семейството и работата. Много често, когато трябваше да гледат децата си вкъщи, жените бяха изправени пред много по-голям риск от това да напуснат доброволно работата си, също така беше много повишен рискът от насилие, експлоатация, злоупотреба точно в този период. В кризата, от такъв тип предизвикателства, трябва да си направим изводите какво трябва да защитаваме като политики за хората през следващия парламент. Това е основното ни мото в кампанията: грижа за хората. Казвам грижа за хората, защото някак си по-скоро се приемат закони, които засягат корпоративни интереси, а не с грижа за хората. Затова смятам, че тези два приоритета, които казах преди малко, тази директива, която трябва да се приеме по най-бързия начин – за равно заплащане на жените и мъжете за равен труд, и промените в Закона за домашното насилие ще бъдат два от моите основни приоритети през следващия мандат, ако бъда избрана за народен представител.

– За съжаление, все още не можем да говорим за кризата в минало време, напротив – в разгара сме на т.нар. „трета вълна“ от Ковид пандемията. Каква в момента е обстановката във вашата област, която представлявате? Има ли места в болничните заведения, достъпна ли е медицинската помощ в по-отдалечени селища?

– Да, за съжаление някак си преди няколко дни, само преди седмица-две всички си казвахме, че може би вече тази пандемия отшумява, защото аз бях дори лично в общинската болница в града, от който съм – Димитровград. Там ми казаха, че случаите са намели до два-три, докато в последната седмица те са много повече – 23, за отделение от 30 човека. Разбираме всички, че това е почти запълнено отделение. Места има, хубаво е, че вече се създаде добра организация в болниците, но наистина процентът расте. Аз силно се надявах да няма трети локдаун, защото страхът, психозата, който засегна всички социални слоеве, всъщност е много голям. Тази изолираност на хората в толкова голям период създава изключително големи проблеми, както за здравеопазването и за хората, които работят в здравните заведения, така и за родителите за отглеждането на децата вкъщи, някои не могат да отидат на работа. Така е и за възрастните хора, които са в най-рисковата група, и се опасяват за здравето си. Нека на този празник да си пожелаем наистина т.нар. трета вълна всъщност да не е с такава сила, както втората примерно, защото тогава видяхме, че няма достатъчно места в болниците, хора бяха по стълби, много трагични случаи имаше. Силно се надявам тази трета вълна, която идва сега, да не е с такава сила и да е последна, и да посрещнем пролетта, която е символ на ново начало, с добри, добри дни.

– Освен общонационалните проблеми, които очертахте и по които ще работите евентуално в бъдещия парламент, имате ли и конкретна програма как да помогнете на областта, от която сте издигнати – Хасково, за решаването на конкретни проблеми?

– Да, имаме програма. Ние бяхме едни от първите, които представихме своята програма. Бих казала няколко от конкретните предложения в социалната сфера най-вече, защото аз и до момента като народен представител, съм била член от социалната комисия. Насочили сме своите предложения към четири основни социални групи – деца и младежи, млади семейства. Там основното ни предложение, защото сега вече започнаха срещите и хората наистина искат да чуят конкретно какво точно бихме предложили и какво бихме осъществили. Това са безплатни лекарства за всички деца до 14-годишна възраст, даване на по-добри условия за отглеждане на деца и майчинството през втората година да бъде обвързано с минималната работна заплата – това, което няколко пъти сме защитавали при приемането на бюджета на страната, защото да отглеждаш дете с 380 лева е несправедливо и изключително мизерно за семействата. Еднократната помощ за децата да бъде от 1-и до 12-и клас, не само до 4-и, безплатни учебници за всички деца. След навършване на 18 години – данъчни преференции за младежите и за родителите, които отглеждат три деца. Това са някои от основните ни предложения за родителите, за младите семейства, за децата. Най-вече имаме политики в областта на труда и трудовите правоотношения.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Третата група е политиките за възрастните хора – преизчисляване на всички пенсии спрямо средния осигурителен доход. Те да бъдат справедливи, защото сега това увеличение, по-скоро бонус от 50 лева, една голяма част от пенсионерите наистина са с изключително ниски доходи: тези със социалната пенсия, някои с инвалидни пенсии, живеят със 140 лева на месец, което е изключително мизерно за тези хора и едвам, едвам преживяват. Аз много често се сблъсквам с това. Имах и предложения в този парламент социалната пенсия да бъде увеличена, но управляващите не го приеха. Въпреки това те много гордо навсякъде казват, че видиш ли, с тези 50 лева доходите на възрастните хора са се увеличили. Да, това е така, само за една група от тях, обаче. Тук принципът на справедливост изцяло е сбъркан. Затова ние предлагаме тези възрастни хора с доходи под линия на бедност да получават постоянно социално подпомагане, всеки месец, а не както е сега – предизборно, 120 лева април месец, заради изборите и само един месец в годината.

Много, много промени направихме и през този манда на Народното събрание, но смятам, че има още много политики, по които можем да работим, за да подобрим условията на живот на хората с увреждания. Лично за региона, от който бях избрана и сега съм кандидат за народен представител, проблемът тук е с качеството на водата. Много пъти сме поставяли това като тема на парламентарния контрол, където се поставят регионалните проблеми. За мен един от тези въпроси, които много често ми задават хората и днес, има проблем не само със завишените стойности на уран, имаме проблем с наличието на манган – завишени стойности с десетки пъти над нормата. Затова нашето мото на кампанията в област Хасково, и моя лична, ще бъде за чиста околна среда и чиста вода. Нека с това да кажа, че много често се говори, че политиката е пошло нещо, нечисто. Аз бих искала това нечисто да го перифразирам. Много често се говори за купения вот, за корпоративния вот и искам с това да кажа какво значи чисти избори – да излезем всички с чисто сърце и разум да гласуваме, въпреки страха на хората, че могат да се заразят по време на вота. Аз бих искала да призова хората да гласуват масово, защото само така изборите могат да бъдат честни и чисти.

– Защо, г-жо Желева, БСП трябва да получи доверието на избирателите, а не някоя друга политическа сила? Какво е различното в БСП и в нейната програма?

– Аз в началото на разговора споменах, че ние трябва във фокуса на нашата политика, на всеки един, независимо от коя политическа сила е, да бъде човекът, да бъдат хората. Да, вярно е, че и тук, в моя район, и може би в много други населени места има средства, които получава общината чрез европейско финансиране. Но какво се случва – много често тези европейски средства биват разходвани за проекти, които са с цел усвояване на средства. Всъщност това по никакъв начин не може да подобри начина на живот на хората и тези средства не стигат до хората. Това е с цел някоя фирма да усвои може би, не мога да кажа със сигурност, но по-скоро това е моето мнение, лично мнение, че една фирма трябва да усвои някакви средства и затова този проект и всичко, каквото се прави на местно ниво, не е ефективно и не достига до хората. Ще дам пример с инфраструктурата – нещо, за което много се говори от нашите опоненти управляващи. Да, прави се вероятно много в тази посока, но в моята област, от която аз бях избрана и сега съм кандидат, има области, които са погранични, в планински райони. Там пътища почти няма. Аз съм ходила – трудно се достига до много голяма част от населените места. Ето това трябва да бъде основна задача –подобряване на инфраструктурата до малките населени места. Нека да мислим за хората, малкото останали там, защото говорим много за демографска политика, за това какво бихме направили за обезлюдяването на районите. Това е един от факторите, който влияе много. Ако до това населено място, примерно в община Тополовград, няма път, по който да стига линейка, а да не говоря, че линейки няма или са много малко, но ако няма път, по който да стига линейка, ако няма път, по който да стигне училищният автобус, естествено тези места малко по малко изчезват от картата на страната ни. И това е един от големите въпроси, които стоят пред нас, когато ходим по събрания и по срещи с хора от региона.

– И на финала – неведнъж в последните години БСП е заявявала, че е готова да управлява, има и визия за управление. На този етап обсъждат ли се евентуални бъдещи коалиционни партньори за следващото Народно събрание или това не е на дневен ред?

– Ние бихме искали да получим доверието на хората, така че да управляваме самостоятелно, защото сме били свидетели на коалиционни управления, обвързани с интереси, и е много трудно тогава да изпълниш своята програма в цялост. Затова ние бихме казали, че ще управляваме с народните представители на левицата. Но ако все пак нямаме тази сила и нямаме достатъчно народни представители, които да формират мнозинство в следващия парламент, ще направим допитване – така, както беше представено от председателя на партията г-жа Корнелия Нинова. Ще направим допитване до нашите членове, защото ние винаги сме доказвали, че сме демократична партия. С избора, който направихме за председател, всички наши програмни документи се оформят от структурите от най-ниско ниво. Така смятаме, че и сега ще бъде справедливо – нашите членове да кажат с кого бихме управлявали. На този етап не мога да кажа точно с кого, защото ситуацията е много сложна и непредсказуема. Този път и социолозите имат различно мнение кои партии ще бъдат представяни в следващия парламент. Затова ние разчитаме на преценката на нашите членове. Единственото, което бих казала – с кого не бихме управлявали: това е с ГЕРБ и ДПС.

 

източник: агенция „Фокус“, интервю на Росица Ангелова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here