Калоян Методиев: Големият губещ от изборите е Бойко Борисов

0
718

 

– Как ще коментирате резултатите от парламентарните избори. Питам ви, защото вашият институт единствен даваше преднина на БСП пред ГЕРБ. Прогнозирахте резултат на БСП малко над 28%. Защо така се провали социологията ви, г-н Методиев? Къде сбъркахте? С какъв аршин мерихте?

– Трудно е да се каже, че сме сбъркали. Това беше улицата към този момент, това бяха данни, които съм гледал през цялото време, че пристигат от терен. Така че не може да говорим, че е имало провал от тази гледна точка в нашето изследване.

В крайна сметка предупредихме изрично, че не мерим купен и контролиран вот, махаме 15%, които декларираха и които ги имаше във всички агенции, които не се решили за кого да гласуват. И ако махнем факта, че старите хора не излязоха, което е електората на БСП, ще се види, че ние сме агенцията с най-малките отклонения оттук нататък по отношение на веригата, което вече се отчете при сравнение.

Единствени познахме резултата на ГЕРБ, най-висок резултат дадохме на Слави Трифонов, който почти на 100% се припокрива с това, което излезе. “Патриотите” че ще останат извън парламента единствено ние го написахме. Така че това, че старите хора се уплашиха, не излязоха да гласуват доведе до това отклонение конкретно за резултата на БСП и преподреди нещата. Тоест факторът ковид криза, който всички отчитаха, че че ще влияе на тези избори.

 

– Според вас пандемията е виновна, така ли? Тя ли срина БСП от първо до трето място?

– Серия от фактори повлияха за преподреждане на ситуацията. Имаше изненади. ГЕРБ очевидно се радва на огромна подкрепа и спечели тотално в циганските махали. Как да го мериш това нещо? По какъв начин да го отчетеш?

 

–  Не откривате ли грешки и в кампанията на БСП, грешки в ръководството на социалистическата партия?

– Не, не откривам от гледна точка на кампания. Казвам го като политолог, който наблюдаваше кампанията. Ако вие ми кажете друга политическа партия в целия спектър, която да излезе с ясна програма, конкретна, по отношение на секторни политики, по отношения на управление на държавата, по отношение на здравна криза, финансова, икономическа, данъци, образование и т.н. трябва да ми дадете други критерии, по които да оценяваме политиката. В крайна сметка вторият не е излязъл с нито едно интервю, с нито едно политическо послание, с нито една политика. По какъв начин друг начин,  аз като политолог, ми кажете да оценявам участниците в кампанията?

 

– Изпълнителното бюро на БСП вчера подаде оставка заради провала на изборите, но лидерката Корнелия Нинова не. Това не  е ли малко странно, г-н Методиев?

– Като страничен наблюдател не бих го оценил като странно, още повече, че беше избрана преди по-малко от 6 месеца от най-малко от 80% от членовете. Евентуалната й оставка би хвърлила партията в нов предизборен цикъл, в хаос и в нестабилност. Така че тя си има подкрепата вътре в партията.

 

– Тя бе избрана преди 6 месеца, но е лидер на партията почти от 5 години.

– Така е, но в изцяло нова процедура при пряк вот бе избрана преди 6 месеца. Казвам го от гледна точка на фактологията.

 

– Как ще се развият оттук нататък отношенията на БСП с президента Румен Радев? При този резултат на изборите има ли значение дали БСП ще подкрепи Радев за втори мандат?

– Това е въпрос, който трябва да задавате към БСП. Не съм говорител нито на БСП, нито член на партията, за да мога да кажа вътре как стоят нещата на базата на техните органи.

 

– Ще се стигне ли до съставяне на работещо правителство? Какво сочи вашата прогноза при този пъстър парламент, който имаме?

– Вижте, имаме няколко сценария. Първият мандат отива при ГЕРБ: или връщат мандата, или правят опит с някой да направят правителство. В момента, като че ли няма вече с кого да се опитат да го направят. Отиваме на втори мандат – той или прави опит, или връща мандата за съставяне на правителство и отиваме към третия вариант – Радев връчва на една от трите партии останалите, тук изключвам ДПС.

 

– Коя е по-вероятно да получи мандата?

Калоян Методиев: Това са трите: БСП, Изправи се, мутри вън и Демократична България. Нямам идея какво ще е решението на Радев. Оттам нататък ако и третия мандат не успее да състави някакво правителство, отиваме на избори юни-юли.

 

– Кой е по- възможния вариант между вас?

– 50/50 е в момента ситуацията. Никой не може да ви каже.

 

– Не се ангажирате сега с категорична прогноза, така ли?

– Не, чакайте сега. Едното е социология, която излиза от улицата с данните на социолозите. Пак казвам – заставам си зад екипа, зад агенцията, зад това, което са извели като резултати. Другото в момента е анализ на бъдещи несигурно събития.

Много е летлива ситуацията. Много партии попаднаха в парламента. В момента имаме елементи на политически хаос, на несигурност, така че никой не може да ви каже какво точно ще се случи на базата на тези субекти, в момента които попаднаха.

 

– И затова най-безопасният анализ на ситуацията е 50/50.

– Или ще има правителство, или няма да има на базата на този парламент. Имайте предвид, че има парламентарни групи, които са много разнородни. На Слави Трифонов не знаем каква е парламентарната група. На Мая Манолова не знаем каква е парламентарната група, доколко са кохерентни. Какво ще се случи с тях? При ГЕРБ, БСП, ДПС и Демократична България е ясно – там има някакъв интегритет, докато тези две нови политически формации са изцяло непознати като настроения – накъде ще отидат, като типажи, като групи.

 

– Варианта експертен кабинет, нещо,  което в нощта на изборите предложи Бойко Борисов?

– Ако успее да си събере гласовете. Много ще му е трудно. Като гледам няма желаещи да участват с него в каквото и да е правителство, независимо дали той ще се оттегли, ще го подкрепя, няма да го подкрепя. Просто големият губещ от тези избори се оказа Бойко Борисов, а не някой друг, въпреки, че всички се нахвърлят на втори, трети, четвърти. Много удобно забравиха кой е големият губещ – това е всъщност правителството, което да – успя на мускули и с държавния ресурс да си изкара някакви гласове. Излязоха и международните доклади за изборите, които доказаха, че има нарушение на изборните правила от страна на управляващите, които са вкарали държавния ресурс по време на кампанията си и са го използвали в своя полза. Като добавим и тези махали, в които се оказаха любимци. Докараха се до състояние, в което са в политическа изолация реално. Най-големият губещ от тези избори е ГЕРБ. Това е. Колкото и парадоксално да звучи са те.

 

– Това ли е краят на ерата “Борисов”?

– Това е началото на края на ерата “Борисов”, защото за него ще става все по-трудно. Чухте го и в нощта на изборите. Един политически лидер, който току-що е спечелил изборите си позволи непремерен тон, заплахи, каза, че ще пусне чакалите срещу всички, които си мислят, че могат да го притискат. В този смисъл показа слабост, а не сила, идея за обединение или нещо за компромис. Така че ми се струва, че ще му е много трудно оттук насетне  въобще да се задържи политически над водата.

 

– Ако това е краят на ерата “Борисов” какво идва след него?

– Несигурност идва. Явно минаваме в някакъв транзитен период на политиката през тази година, в която се търсят нови послания, алтернативи. Търси се нещо ново на базата на емоции. Емоциите от масата влизат в политиката и това ще трябва да се преодолее бързо според мен, ако искаме да излизаме по-бързо от икономическата, и от здравната криза, която в крайна сметка доминира  в момента целия свят.

В този смисъл очевидно ще трябва да изчакаме емоциите да се изтърколят, за да започнем да се занимаваме с реална политика и с реално решаване на проблемите. Говоря за икономика,  здравна система…. Много бързо забравиха българите, буквално за часове, че сме все още на последно място по доходи в Европа, на първо място по смъртност, на последно място по ваксинации, най-кратко живеят хората тук в България, по отношение на всички критерии като качество на живот. Корупцията е на чудовищни нива. Тази работа трябва да се решава, и то трябва да се решава с политики, със стройна система, с организация, а не с емоции. Колкото по-бързо се осъзнае това нещо от населението, толкова по-добре.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here