Милен Митев е новият генерален директор на БНР

0
377
За досегашния временно изпълняващ длъжността гласуваха четирима от петимата членове на СЕМ

 

Досегашният временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНР Милен Митев бе избран за нов титулярен шеф на общественото радио, стана ясно на днешното заседание на Съветът за електронни медии. За кандидатурата на Митев гласуваха четирима от петимата членове на съвета – Галина Георгиева, Соня Момчилова, София Владимирова, както и председателят на СЕМ Бетина Жотева. Петият член Розита Еленова се въздържа и не подкрепи нито една от кандидатурите.

В своята концепция, представени в понеделник, Митев обеща да работи за пренасяне на съдържанието на радиото в дигитална среда. Друг негов приоритет трябва да бъде единното планиране и управление на съдържанието на медийните услуги на БНР и особено работа за утвърждаването на радиото като основен източник на информация в интернет. При успех на Митев на конкурса в бъдеще важните програмни решения в БНР ще се взимат от програмен съвет.

„Това ще гарантира баланса между запазване идентичността на всяка програма и синхрона на работа в радиото. Във всички програми ще бъдат обособени журналистически екипи, които да се занимават със създаването на новини и актуална информация, както и на екипи за проверка на достоверността на фактите. Втората дейност ще започне със специализиран екип за проверка на достоверността на фактите, свързани с Covid пандемията“, обеща още временно изпълняващият дейността директор.

Друг акцент в концепцията на Митев трябва да е изработването на нов модел на финансирането на БНР, който да се обвърже с обществената мисия на медията, а не със сегашния начин според „час програма“.

„Националното радио извършва много други дейности, които не са линейни програми. Необходимо е да започнем от подробно разписване на обществената му мисия. Обществото да каже ясно какво иска от националната си медия и на базата на това да бъдат оценени разходите за изпълнението на обществената мисия и това да бъде начинът за формиране на финансирането, защото всеки друг случай ще води до риск от недофинансиране на дейностите“, заяви Митев, цитиран от „Сега“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here