Нови документи разкриват нарушения в схемата за „Автомагистрали“

0
331

 

Дружеството е действало изпреварващо и ударно по набиране на външни изпълнители

 

Държавното дружество „Автомагистрали“ е действало изпреварващо и с военна организация по набирането на частни партньори непосредствено преди отпускането на първия милиард за магистрала „Хемус“, показват нови документи, с които „Сега“ разполага. Изборът на фирми се е движил по строго определен график и е приключил непосредствено преди да се наложи „Автомагистрали“ да доказва, че има капацитет да изгражда магистралата. Такъв капацитет не е бил налице, което не е попречило на дружеството да прехвърли дейността на частни фирми и така да наруши ЗОП.

Това се посочва в разследване на Таня Петрова за в. Сега.

Първият документ, свързан с набирането на фирми-контрагенти, е доклад на Десислава Христова – член на борда на директорите, за разширяване на дейността на дружеството чрез проучване на пазара и избор на потенциални партньори. Докладът е от 28 август 2018 г.

В него се обяснява как „Автомагистрали“ трябва да навлезе в строителството на първокласни пътища, но понеже няма достатъчно финанси и собствена техника, следва да проучи пазара и да сключи партньорства. Това общо изложение се припокрива със събитията, настъпили в последствие – внезапно решение на МС магистрала „Хемус“ да се строи от държавното дружество „Автомагистрали“ без конкурс, с директно прехвърляне на пари от АПИ по така наречената процедура на вътрешно възлагане.

Нови документи разкриват нарушения в схемата за „Автомагистрали“ - 2Докладът на Христова е приет на 31 август 2018 г. на заседание на борда на директорите. 5 дни по-късно – на 5.09. изпълнителният директор Стоян Беличев назначава комисия за проучване на пазара и избор на потенциални партньори, като в заповедта изрично е уточнено избраните фирми да пратят оферти до 28 септември и след одобрение на офертите не по-късно от 1 ноември, да се пратят покани за сключване на рамкови договори на 12 ноември.

Нови документи разкриват нарушения в схемата за „Автомагистрали“ - 3

 

Нови документи разкриват нарушения в схемата за „Автомагистрали“ - 4

 

Времевата рамка, дадена от Беличев, е спазена. На 10 септември – 5 дни след сформирането си, комисията е готова с класиране и подрежда общо 8 фирми като потенциални партньори по предварително определена методика. В доклада изрично се уточнява, че списъкът не е окончателен и не ограничава „Автомагистрали“ да работи и с други партньори. В поканата, изпратена до фирмите, се изисква оферти по три позиции: за избор на наемодатели за наем на строителна техника и специализирана механизация, за избор на доставчици за материали, за избор на изпълнители на строително-монтажни и ремонтни дейности. Точно такива са сключените и в последствие договори с партньорите на „Автомагистрали“ по реалното изграждане на „Хемус“.

Офертите на фирмите са оценени на 12 октомври, на 15 октомври са одобрени от борда на директорите. В последствие през ноември са сключени и рамковите договори.

Нови документи разкриват нарушения в схемата за „Автомагистрали“ - 5

 

Тези събития са текли паралелно с подготовката на постановлението за отпускане на първия транш от бюджета за магистралата. МС отпусна първите 1 349 856 000 лв. за изграждане на участъци от 1 до 6 с постановление на 13 декември 2018 г., влязло в сила с обратна дата от 12 декември 2018. В технически доклад също от 13 декември шефът на дирекция „Техническа“ на „Автомагистали“ докладва, че дружеството няма капацитет само да строи, но като изход може да ползва външни контрагенти.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here