Прокуратурата проверява „Български пощи“ за длъжностни и компютърни престъпления

0
160

 

Главният прокурор обясни, че има не разследване, а проверка от СГС, която е по сигнал и предмет е не само хакерската атака, а всичко, свързано с „Български пощи“

 

Във връзка с многобройни журналистически запитвания, Софийска градска прокуратура предоставя следната информация:

В Софийска градска прокуратура постъпи сигнал от електронна медия, в който се излагат твърдения за евентуално извършени длъжностни престъпления и компютърни престъпления по повод осъществен неправомерен достъп до информационната система на търговско дружество „Български пощи“ ЕАД.

На основание чл. 145 от Закона за съдебната власт прокурор от Софийска градска прокуратура е разпоредил извършване на проверка по случая. Изискана е информация от  ДА „НС“, ГД „БОП“, ГД „НП“, СДВР дали извършват проверка за хакерската атака срещу „Български пощи“, като е указано след приключване на проверките материалите да се изпратят в Софийска градска прокуратура по компетентност. Също така от „Български пощи“ е изискана информация какъв е редът за изплащане на пенсии след настъпилия срив в информационната система.

След приключване на проверката Софийска градска прокуратура ще предостави допълнителна информация, обясниха от прокуратурата.

Главният прокурор обясни, че има не разследване, а проверка от СГС, която е по сигнал и предмет е не само хакерската атака, а всичко, свързано с „Български пощи“. „Какви действия ще извърши конкретният наблюдаващ прокурор, си е лично негова преценка. Колегите ще извършат в пълнота всичко необходимо, ако е необходимо, ще разпитат министри, длъжностни лица от „Български пощи“. Колегите ще си свършат работата в съответствие със закона“, заяви Гешев.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here