Явор Божанков: Минималната работна заплата ще се повиши с толкова, че да надхвърли инфлацията

0
180

 

“Мерките ще удовлетворят българското общество и бизнес. Естествено опозицията отново вижда скандал, но нека не забравяме, че по тяхно време решенията се взимаха на тъмно от един човек. И най-често се оказваше, че дори в ковид кризата близки на ГЕРБ са взели лъвски пай от ковид помощите, а други не са получили нищо.”

 

Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на БНТ и допълни, че управляващите сега се намират в ситуация, в която трябва както да се справят с кризите, така и да се борят с тежкото наследство на ГЕРБ.

„По отношение на БСП нашата философия е търсейки различни мерки да минем солидарно през кризата и да поемем тежестта, но по равно. Няма да има едни облагодетелствани и мнозина работещи, които да платят цялата цена”, категоричен бе Божанков.

По думите му социалистите предлагат редица мерки, като започват от най-уязвимите групи, които са българските пенсионери. „За тях предлагаме актуализация на пенсиите не с 50 лева на човек, както правеше Борисов, а с 21% и това ще осигури справедливост. Хора, които в момента са работили едно и също нещо получават коренно различни пенсии и нашата цел е да направим пенсионна реформа, а не просто да раздадем едни пари”, добави депутатът от левицата.

„Предлагаме и увеличаване на минималната работна заплата и тук говорим за увеличение, което надхвърля инфлацията. Това, което правителството върши в момента показва, че се справяме добре. Защото пакета от 2 млрд., който ще предложим днес идва на фона на намаляване на външния дълг на държавата с 2 млрд.”, продължи Божанков изброявайки предложенията на БСП в социалната сфера и допълни, че социалистите също така предлагат диференцирана ставка на ДДС за продуктите от малката кошница, както и да се намали ДДС на регулираните стоки, което според тях автоматично ще доведе до спад в цените на тези продукти.

Секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ допълни, че от левицата предлагат таван на цените, както и замразяване на на цени за енергоносители и продължаване на помощта за бизнеса. „Продължава социалния пакет, който беше изработен и той ще се развие”, каза още Божанков.

„По отношение на бизнеса нашите предложения няма да са като тези на ГЕРБ, които раздаваха пари на приближени фирми. Нашите мерки целят да инвестират в бизнеса там, където той не е конкурентно способен, за да го направим такъв. Като се направи така, че цените за работещите и крайните потребители да станат приемливи”, коментира депутатът от БСП предложенията на социалистите, които ще са насочени към бизнеса и заяви, че средствата ще дойдат от това, че ГЕРБ и старите патриоти вече не са на власт и съответно големите огромните кражби, за които социалистите са алармирали години наред вече не са факт.
Според Божанков протестът на превозвачите е трябвало освен към финансовото министерство да се насочи и към Банкя.

„Защото последните 15 години ГЕРБ докара до колапс градския транспорт в големите градове, пък и в малките населени места в цяла България”, категоричен бе той и обяви, че преговорите между синдикати работодатели и правителство дават резултат, тъй като вече работодателите са се отказали от своите протести.

В заключение Божанков каза, че колкото и от ГЕРБ и новите псевдо патриоти да се надяват, то правителството ще продължи да работи. „Няма да оставим държавата в такъв момент да се върне към онова мутренско управление. Основната цел на това управление е да се изкорени модела на ГЕРБ, които все още са феодализирали българските общини и ние трябва да ги премахнем от там”, довърши той.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here