Въпреки острите критики, БСП реши да остане във властта, тепърва ще пише управленска програма

BIG5АКЦЕНТИВъпреки острите критики, БСП реши да остане във властта, тепърва ще пише...
Избори сега е нецелесъобразно, реши пленумът на социалистите

 

БСП остава във властта и ще продължи да подкрепя управленската коалиция. Решението бе взето от пленума на столетницата с 92 гласа „за, 9 „против“ и 5 „въздържал се“, се уточнява в разпространена позиция на партийната централа.

Партията прие позиция, в която постави за задача на ръководството да не поема курс към предсрочен парламентарен вот, а напротив – да инициира изработването на управленска програма шест месеца след старта на това управление.

„БСП остава в управляващата коалиция и подкрепя актуализацията на бюджета“, се посочва в решението на Националния съвет.

„В условията на натрупалите се кризи и последствията от тях – КОВИД, енергийна, инфлационна, социална, войната в Украйна и задаващ се риск от продоволствена криза, Националният съвет на Българската социалистическа партия счита провеждането на извънредни парламентарни избори сега в страната за нецелесъобразно“, се посочва в позицията на социалистите.

„БСП като държавнически отговорна партия смята, че трябва да се приемат законите, касаещи Плана за възстановяване и устойчивост“, гласи друго от решенията на ръководния партиен орган.

Пленумът възложи още на лидера на партията Корнелия Нинова, на ИБ на БСП и на ръководството на ПГ на „БСП за България“ да се проведат разговори с ПП, ИТН и ДБ за изработване на програма за управление на държавата в рамките на сегашната коалиция със срок до края на годината с цел преодоляване на кризите чрез приемане на актуализация на Бюджет 2022 г., пакета закони, необходими за стартиране на Националния план за възстановяване и устойчивост и изготвяне и приемане на Държавния бюджет за 2023 г.

По време на пленума се чуха редица критики за поведението на БСП във властта, което бе определено от представители на вътрешнопартийната опозиция като лицемерно по отношение на спирането на газовите доставки и износа на оръжие на Украйна, предава dnes.dir.bg.

Опонентите на соцлидерката настояха да се приеме бюджетът, след което БСП да напусне коалицията и да се върви към предсрочни избори.

Пряко към Нинова бяха отправени и директни обвинения за вземане на нелегитимни решения за действията на партията, които са правомощие на партийните органи, а не на началника на кабинета на икономическия министър Калоян Методиев, заявиха Костадин Паскалев и Весела Лечева.

„Предлагате ни да участваме карнавал. По какъв начин ще направим тези преговори. Какво ново ще предложим като червени линии, които така или иначе и преди шест месеца поставихме и досега не са изпълнени. И след като сме ги заявили категорично, какво от това следва, оставаме в правителството? Това, което ни крепи в момента, е как да задържим няколко другари на постовете им. И то не какви да е другари, защото тук не се следва принципа кой е подготвен и полезен за държавата, а който е най-послушен“. Това заяви на днешния Национален съвет Весела Лечева, предава „Червен ефир“.

„За пореден път става дума днес за Калоян Методиев. Това е вашият човек, който управлява „Позитано 20“ през последните години. Той е човекът, който говори пред медиите, извикайте го, разберете се с него, защо ни увъртате във вашите шушу-мушу“ истории“, попита Лечева.

Тя засегна и темата с оръжието. „По-лицемерно решение от това няма. Не се ли досещате, че е тези заводи работят хора и много добре знаят какво се случва. Важно е хората да ви вярват, вие може да се заблуждавате колкото искате“, каза още тя. По думите й доверието в правителството и конкретно към Кирил Петков рязко спада, а първото нещо, което са направили представители на БСП е да се асоциират с него.

„Предлагам да се направят усилия за приемане на бюджета с неговите социални мерки, които между другото всички партии си приписват за техни, и да напуснем коалицията“, заяви в заключения Лечева.

„Оценката, която си давате вие като участници в това управление и оценката, която дават нашите редови членове, местни организации и кметове са доста различни. Чуха се изказвания, че нашите министри са много добри, но другите не са и сигурно е така. Въпросът е, че ние носим отговорност за това управление“. Това заяви Боян Балев, член на НС на БСП, на днешното заседание.

По думите му обаче могат да се свършат няколко неща в краткосрочен план. „Наши членове и симпатизанти  са убедени, че БСП е съучастник в износа на оръжие за Украйна. В тази връзка на Калоян Методиев трябва да му бъде намерено друго място, извън това министерство и членството му в междуведомствената комисия за износ на оръжие“, категоричен бе Балев. Според него се върви към избори, а това ръководство стига единствено и само до ново дъно. „Наистина няма смисъл да ходим на нови избори с това ръководство и тръгнем ли към избори, много бързо трябва да решим този партиен въпрос“, заяви Балев, цитиран от „Червен ефир“.

 

[td_block_social_counter]

Последни новини