Властта назначи надзор във Фонда на фондовете, въпреки предупрежденията за връщане на “гнили практики”

0
243

 

Кой, кой е в надзора на фонда?

 

Служебният министър на иновациите Александър Пулев назначи в сряда трима членове на Наздорния съвет на Фонда на фондовете (ФнФ), въпреки предупрежденията на “Продължаваме промяната”, че така има риск от връщане на стари “гнили управленски практики”.

В наздора на ФнФ влизат Венцеслав Аврамов, Николай Генчев и Николай Марков, стана ясно от съобщение на ведомството му. Самият Надзорен съвет се назначава в изпълнение на решение на кабинета на Гълъб Донев от 5 октомври за промяна в устава на Фонда на фондовете (“Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ ЕАД) и преминаване от едностепенна форма на управление – управителен съвет – в двустепенна – управителен и надзорен съвети, пише Мediapool.

“Назначението е поредна стъпка в процеса на въвеждането на чисти и прозрачни политики във Фонда на фондовете и спрямо добрите практики в индустрията. В досегашната структура има концентрация на власт и правомощия в ръцете на Управителния съвет, а чрез новата това ще се елиминира. Така се постига по-добър контрол върху вземането на решенията, повече прозрачност и пълна публичност на работата на Фонда”, твърди Пулев, цитиран от пресцентъра му. Той добавя, че това е важно, защото Фондът управлява значителен ресурс на българския данъкоплатец и на европейските ни партньори.

Гнили практики?

Преди броени дни обаче бившият министър на иновациите Даниел Лорер предупреди, че с тези промени служебната власт връща гнили практики от миналото в управлението на Фонда на фондовете (ФнФ). В детайли той посочи, че служебният министър на иновациите Александър Пулев закрива консултативния съвет към Фонда на фондовете и го заменя с Надзорен съвет от трима члена. Сигналът на Даниел Лорер дойде броени дни след като стана ясно, че министър Александър Пулев е назначил бивши партийни функционери на БСП и ИТН в Банката за развитие. Надзорният съвет на банката бе увеличава от трима на петима членове, като в него влязоха един от най-приближените съветници на бившия премиер Сергей Станишев Росен Карадимов и бившата депутатка от „Има такъв народ“ Деляна Иванова.

„За съжаление ние виждаме тенденция да се връщат отново гнили практики от миналото (във Фонда на фондовете – б.а.). Практики, които връщат непрозрачното управление на една организация, създавайки допълнителни нива не на контрол, а на самовластие. Г-н министър, Министерство на иновациите и растежа беше стъпка напред за българския бизнес, с вашите действия за съжаление ние се опасяваме, че това няма да продължи още дълго“, каза тогава Лорер.

Кой, кой е в надзора на фонда?

За Венцеслав Аврамов се посочва, че има над 17-годишен опит в одит, консултации по сделки и управление на частен капитал. Представител за България и региона на водещи международни инвестиционни фондове. От 2014 г. е член на Управителни и Надзорни съвети на компании в България, Гърция и Северна Македония. Съдружник в дружество за управление на недвижими имоти. Завършил е икономика и бизнес администрация в Американски университет в Благоевград.

Николай Генчев е с дългогодишен опит в консултантския бизнес и във всички сфери на финансовия бизнес. Близо 20 години заема висши мениджърски позиции в управителни и надзорни органи на финансови институции, също така и браншови асоциации и организации с идеална цел. Финансист с опит в страната и в целия регион.

Генчев освен инвеститор, е и ментор на млади предприемачи. Има значителен опит и в изграждане на успешни екипи, определящи пазарните трендове; в реструктуриране и реорганизиране на бизнеси; в реализиране на знакови стратегически промени; в структуриране на финансови и инвестиционни продукти. Опитът му е и сферата на дигиталната трансформация във финансовия свят, включително финтех, както и спонсориране на вътрешно-фирмени иновации. Генчев е магистър по стопанско управление (MBA) от Софийския университет. Завършил е многобройни професионални обучения и курсове, включително в Харвардското бизнес училище. Убеден последовател на личностното развитие през целия живот.

Николай Марков има над 20-годишен, в т.ч. и управленски, опит в оценки, бизнес-моделиране, финансови и икономически анализи, проектно финансиране, сделки, проверки (due diligence), регулаторно съответствие (compliance) и други проекти в световни одиторски и други компании, за клиенти в България, други страни в Европа, Америка и Азия. Николай Марков е работил и по редица проекти за финансови институции, вкл. за Световната банка, институционални фондове, финансирани с европейски средства, частни европейски фондове, европейски и азиатски банки, глобални финтех компании. Член е на управителния съвет на Камарата на професионалните оценители в България. Завършил е финансово и банково управление в Университет на Пирея – Гърция. Сертифициран финансов анализатор (CFA) и независим оценител.

Още по темата и защо Лорер възразява срещу новия състав във Фонд на фондовете:

Октоподът на промяната, или как Петков, Василев, Лорер, Христанов, Ангелов и албанецът Гури разкешват милиарди

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here