Нинова, левите хора на България се нуждаят от обединение, а не от индулгенции

0
222

 

Проф. Шаренкова: Тъжно, но факт! БСП и лявото днес имат нужда от единение и пречистване, а то няма как да бъде заченато с лъжа и в опит за лично оцеляване на един организационен разединител, какъвто е Корнелия Нинова

 

В последните дни председателката на БСП Нинова ходи из страната и гаси пожари. Защото в повече от 80 общински и областни организации на партията социалистите свалиха доверието си от нея и антуража й. Левите хора бяха отвратени от нейния стил на едноличен диктат и търсене на врага с партиен билет. Ръководството повлече към дъното лявата партия, която от близо милион избиратели през 2017 г. днес е с унизителните 237 хил. гласа и срамното пето място в парламента.

И ако по време на нейното 6-годишно властване постоянен виновник за загубите бе ГЕРБ, то “последователната” лидерка на социалистите вече е готова да управлява дори с Бойко Борисов само и единствено за да запази поста си в БСП.

Но имаше и други виновници за маргинализирането на соцпартията! Това бяха пандемията, международното положение и разбира се – “вътрешната опозиция”. Но най-големият виновник през последните години се оказа президентът Радев, който, въпреки че бе подкрепен от над 90% от социалистите, “имал скритата цел” да ликвидира партията и левицата. Въобще – навсякъде на Нинова й се привиждат призраци и конспиратори, а в последните дни те се увеличиха и освен човешки облик, придобиха и машинен. Врагове станаха машините за гласуване, за които Нинова лично водеше агресивна пропагандна кампания и изхарчи стотици хиляди левове! Въпросът е утре кой ще й бъде виновен!?

Утре! Та то е ясно – виновен ще е Костадин Паскалев и всички леви партии, които искат обединение и достойно представяне на предстоящите парламентарни и местни избори. И как да не са виновни? Кой ли е накарал почти една трета от партията вече да снеме доверие от Нинова, да иска скорошен Конгрес, да се създаде ляво обединение и все пак някой да поеме политическа отговорност за спасяване на партията.

В тази ситуация Нинова отново морализаторства, раздава задачи, сочи с пръст, обвинява и се оправдава… И благосклонно „позволява” в партията да се върне бившият лидер на БСП, президентът с два мандата с историческа роля във вътрешната и външната политика Георги Първанов. Социалистът, който в най-трудното време след февруари 1997 г. върна партията на политическата карта, създаде работещите идеи за обединение на левицата в края на 90-те години на ХХ век с „Нова левица” и „Коалиция за България”, със Солунската четворка и „Клуб 100” с идеята (взета назаем от Петър Дертлиев) държавата да се управлява с ума и таланта на всички българи. „Позволила” е и на бившите членове на ръководството на БСП Румен Петков, Татяна Дончева, Мая Манолова, Красимир Янков, Георги Кадиев, Симеон Славчев да се върнат в БСП с мотив, че… били напуснали при други ръководства!

Клейми с нездрав поглед и един заслужил в партията човек като Костадин Паскалев – уважаван кмет на областен град с три мандата, успешен министър и вицепремиер, ефективен депутат – преминал не като фигурант, а като лидер с идеи през всичките власти, доказал се с морал и мъжки характер!

А защо Нинова не спомена стотиците прогонени и десетките хилядите демотивирани от нейното ръководство – тях какво да ги правим!? И с какво право Нинова лъже, че споменатите по-горе са „напуснали” БСП, след като повечето от тях бяха буквално изключени, а не напуснали доброволно?

И къде беше тя, когато бившият лидер и президент Георги Първанов, както Румен Петков и други знакови червени кметове като покойните вече д-р Евгений Желев и Росица Янакиева бяха изключени от БСП от Сергей Станишев и антуража му!? Защо тогава Нинова се скри – очевидно в името на кариерното си развитие и партийно спокойствие!? Защо тогава не зае днешната си поза за единение, за оставане (връщане) в БСП на всички тези, които партията лекомислено отритна през годините?

Нинова твърди, че е положила усилия да върне тези партии в коалиция с БСП, че даже „АБВ имали и депутат” (ето как измерва Нинова политическата лоялност и коалиционната култура – в бройки депутати!). Но истина днес е, че БСП спешно и животоспасяващо се нуждае от обновление и рестарт след годините на отровни вътрешни конфликти, лов на вещици и врагове с партиен билет, след идейния и политически стил „Нинова”, който няма абсолютно нищо общо със социалистическата идея и практика! А лявото се нуждае от обединение и обновление, след като години бе раздробявано както заради лични амбиции, така и заради партийно високомерие.

Нинова, която получи уникален кредит на доверие в БСП, показа, че не просто не е социалист, но че й липсват човешките качества за колективен управленец и лидерските качества да оглавява най-старата и масова партия (а колко ли останаха след нея от онези 82 хиляди социалисти преди 2 години!?).

Нинова не може да обедини даже най-тесния си кръг фенове – и от там периодично се появява нов виновник и нов „опозиционер”. Какъв обединител може да е тя на БСП? А на лявото!? Някога ни се струваше, че определението „Госпожа Лъжа” е опорка на жълтата преса, но в рамките на БСП тя става все по-реална и актуална…

Тъжно, но факт! БСП и лявото днес имат нужда от единение и пречистване, а то няма как да бъде заченато с лъжа и в опит за лично оцеляване на един организационен разединител, какъвто е Корнелия Нинова.

Проф. Светлана Шаренкова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here