Здравният министър твърди, че пациенти не се връщат

1
348
Ангелов е категоричен, че нито един ден от летните месеци не е проспан и строгата организация на мерките срещу втората вълна на пандемията е започнала още през юли

 

Излизането на България начело в статистиката за смъртните случаи е резултат от неспазването на противоепидемичните мерки и натрупаното недоверие в здравната система. Не сме позволили България да е на първите места по смъртност в света. От самото начало на епидемията насърчаваме хората да спазват мерките. Това е резултатът от неспазването на мерките, от подценяването на вируса и от горенето на маски пред Министерския съвет. Така здравният министър Костадин Ангелов обясни пред bTV разпространяваната от дни класация на смортност в Европейския съюз вследствие на коронавирус.

Здравният министър отново намекна за човешкия фактор и дисциплината при спазването на мерките: „Не казвам, че хората са виновни. Трябва да намерим решение, то е едно – спазването на мерките“, допълни той.

Относно няколкото смъртни случаи пред пловдивски болници, Ангелов ги нарече „изключително притеснителни“. По думите му това е ненормално да се случва. „Трябва ли да разкажем историята и на всеки излекуван“, попита обаче министърът.

Според него в момента „изкарваме най-доброто от системата на здравеопазването. Това са й възможностите. Знаем каква е  – нереформирана“, посочи той. И допълни, че за реформата няма обществен и политически консенсус.

Winbet – победата е емоция! (18+)

„Ситуацията е извънредна. Ако започнем да разширяваме максимално стаите за коронавирус, ще блокираме другите пациенти. Голяма част от болниците са така построени, че разделянето на потоците е невъзможно“, коментира той разпространените кадри от изолатора в болницата в Сливен, в която много пациенти са събрани в тясно и неудобно пространство.

Министърът е категоричен, че нито един ден от летните месеци не е проспан и строгата организация на мерките срещу втората вълна на пандемията е започнала още през юли.

„Проблемът днес са хората. Аз не мога да създам нови доктори и медицински сестри за 3 месеца. (…) Не е проблемът липсата на сгради, легла, техника. Няма хора“, каза Ангелов. Според него „пациенти не се връщат“.

Министърът коментира и дали антигенните тестове ще се приравнят на PCR. Той обясни, че Европейският център за контрол на заболяванията казва, че антигенните тестове трябва да бъдат доказани с PCR. „Ние обсъждаме дали хората със симптоми да им се прави антигенен тест и ако е положителен, да бъдат вкарвани в системата. На тези пациенти, които имат клинична картина, личният лекар може да започне лечението“, каза министърът.

Държавата е преценила, че цената която ще плаща за PCR тест е 60 лева. Всяка една лаборатория, освен консумативите имат апаратура, цени на труд, амортизация, ток, вода, допълнителни косвени разходи. Знам какво струва един такъв PCR тест. Цената от там нататък се определя от лабораторията, това е ценообразуване. Знам, че стига до 120 лева. Когато получат направление от лекаря по показния гражданите, ще могат да си направят и PCR тест.

PCR не става по желание, а по преценка на лекаря. Приравняването на антигенните тестове с PCR, няма да се случи в България в следващите дни. Европейският център за контрол на заболяванията казва, че антигенните тестове могат да се прилагат в места, където имаме големи групи от хора, където можем да направим скрининг. След като се направи антигенен тест, трябва да се потвърди с PCR, тоест отново се оказва, че трябва да се прави PCR. Антигенните тестове са безплатни, раздадени са на лекарите в линейките, на РЗИ във фургоните пред болниците. Там се правят безплатно на пациенти с клинична симптоматика. Лечението се започва не на базата на позитивен тест, а на базата на клинична картина, добави още Ангелов.

Ние сме готови с електронното направление. След като се подпише Националният рамков договор, направлението ще стане факт, уточни още министърът.

Когато дойдат ваксините, планът е да бъдат ваксинирани първо хората на първа линия, след това възрастните хора и накрая всички останали. Според Ангелов България има един от най-добрите имунизационни календари в света.

за коментари – в нашата фейсбук страница:

https://www.facebook.com/BIG5.BG/posts/3942627149099663

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here