Кантарджиев: Ако не се подигравахме, можеше да няма толкова смъртни случаи

0
291

 

До 20 декември ще сме наясно дали ще бъде възможно поне да се събират 2-3 семейства за празниците. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

 

Той отчете, че към момента резултатите от седмицата са доста благоприятни. За 14 дни има 20-25% намаляване на случаите в София. Това е благодарение на мерките и хората, каза Кантарджиев.

По думите му 10 души в момента заразяват 7 до 9 души.

Според Кантарджиев обществото се подготвя да бъде против ваксинирането. „Господин, който не е лекар, говори за странични ефекти на ваксините. Ако не си лекар, как ще говориш за епидемиология“, попита Кантарджиев.

Winbet – победата е емоция! (18+)

„Обществото само узря, но по трудния начин, когато вече знаеш за починали близки, колеги, познати. Можеше да има много по-малко смъртни случаи, ако септември не се подигравахме на докторите и носехме маски. Не знам защо хората бяха заблудени така. Познавам лекари, които пет пъти си смениха мнението от началото на пандемията“, допълни той.

„ЕС хвърля огромен ресурс, държавата хвърля огромен ресурс, не виждате ли министърът колко пъти излиза, какви комисии се направиха, план се направи, купиха се на -70 градуса фризери. Създаде се един щаб, който трябва да осигури плановата ваксинация. Изведнъж излиза някой и казва: Да, ама тия ваксини са изследвани на млади хора, а не на възрастни, които трябва да се ваксинират. Явно колегата не е чел“, коментира ще той.

Проф. Кантарджиев каза, че има данни, че новите ваксини не вредят и на хората над 70-годишна възраст. Той оцени руската ваксина като много добра, тъй като Русия има традиции в областта на ваксинирането.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here