За модела, моделиерите и другите дизайнери

0
308
В работилницата се намърдаха едни крадливи тарикати, които не се интересуват от това дали работилницата ще функционира не само днес, ами и по-нататък

 

Казват, че българинът обича Отечеството си, но мрази държавата си. Българинът винаги е мразил държавата си с изключение на ония славни, но отминали времена, когато му се е налагало да лежи в окопите и да се впуска в безумно храбри атаки срещу противника, който е искал да завладее земите му, домът му и да му вземе воловете. В наше време българинът едва ли е готов да лежи в окопите и да се впуска в атаки срещу врага. Враг няма. Сега българинът е зает да псува и хули държавата така, както преди 30 години хулеше и попържаше една друга България – тоталитарната, социалистическата, която му гарантираше сигурност, но му ограничаваше правата. Сега права има, но е невъобразимо трудно да се възползваш от тях, но сигурност няма. И стана мода да се хули моделът. Модно е неспирно да се подвиква, че е време да сменим модела. Че какво му е на модела? Демокрация, много партии – кеф ти леви, кеф ти десни, кеф ти в центъра. Има плурализъм. Има и свобода на словото, но ползата от словото е никаква.

Моделът прилича на работилница, оборудвана с необходимите машинарии и други атрибути, за да функционира работилницата. Работилницата би трябвало да произвежда стоки, услуги, образование, здравеопазване, сигурност и пр. елементи на държавността. Обаче, работилницата не произвежда качествени стоки и услуги. Защото в работилницата се намърдаха едни крадливи тарикати, които не се интересуват от това дали работилницата ще функционира не само днес, ами и по-нататък. Тарикатите нямат такива хоризонти. Тарикатите се интересуват само от себе си и от собственото си благополучие. Нищо, че трупат благата си за сметка на другите неблагополучници.

И как да сменим модела, се пита в задачата? Да върнем стария модел отпреди три десетилетия? Или да изгоним от работилницата тарикатите, моделиерите и другите дизайнери?

Третият вариант е да оставим тарикатите да ни мачкат, крадат, насилват и експлоатират.

Аз не знам кой е правилният път – не съм политик, не съм държавник, не съм управленец. Но мисля, че трябва да си вардим земята, домовете и воловете от тарикатите и дизайнерите.

Любомир Кольовски, фейсбук

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1238486796523645&id=100010870096858

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here