Отзвук от протестите в Русия

0
328
Следственият комитет на Русия е образувал дела за нападения над правоохранителните органи

 

Проведените протести в цяла Русия в подкрепа на арестувания опозиционер Алексей Навални добиха широк вътрешен и международен отзвук. Руските медии коментират протестите, като избягват да вземат страна или докладват официалните позиции на властите и правоохранителните органи. Според други, вчерашните протести са били тест и за двете страни преди предстоящата предизборна кампания за изборите през септември.

В чужбина и официалните власти и медиите категорично застават в подкрепа на Навални. САЩ и страните от ЕС категорично осъдиха задържането на протестиращи и ограничаването на свободата на изразяване на руските граждани и повториха настояванията си за незабавното освобождаване на Навални от ареста, предава Агенция „Фокус“.

„Независимая газета“: Привържениците на Навални обещават да се върнат след седмица

За привържениците на Алексей Навални най-важното беше географската широта на протестите на 23 януари. Техният брой имаше значение само в Москва и Санкт Петербург и редица други големи градове. Като цяло предварителните планове бяха изпълнени. Властите от своя страна, след като предварително обявиха твърд отговор на незаконни събирания, също го демонстрираха като цяло. Предположението, че драконовските „новогодишни” закони ще бъдат незабавно приложени спрямо несъгласните, може да бъде проверено през следващата седмица. Това е още по-вероятно, тъй като привържениците на Навални вече са обявили продължаването на своите изяви следващия уикенд, пише руският вестник “Независимая газета“.

Според оценките на проекта „ОВД-инфо“ в резултат на улични демонстрации на 23 януари в различни градове на страната са задържани около 3 хиляди души. Най-голям брой от тях се оказа в Москва и Санкт Петербург, където станаха и сблъсъците между протестиращите и силите на реда. Всъщност няма точни данни за броя на участниците в акцията в защита на Навални. Освен това този път изчисленията не съвпаднаха не само между властите и опозицията, имаше разногласия и сред медиите.

Като цяло можем да кажем, че най-малко сто хиляди души са излезли на улицата в цялата страна. Това означава, че властите няма да бъдат твърде загрижени за обхвата на протеста. Действията на силите за сигурност на 23 януари на много места, изглежда, бяха по-скоро показни, а на някои места – като цяло нищо повече от точни. Например в далекоизточните и сибирските градове, където изглежда, че само Иркутск е демонстрирал истинска улична активност, целта на полицейските действия е била да разпръснат протестиращите и да попълнят базата данни за професионални опозиционери. Индивидуалните насилствени ексцесии в градовете на европейската част на Руската федерация, най-вероятно, са резултат от известно объркване. На първо място, очевидно полицията не е очаквала никакви значими събития там.

През деня от един или друг регион пристигнаха доклади за образуване на различни наказателни дела. Най-гръмката, разбира се, беше информацията, че протестиращите ще бъдат преследвани за привличане към незаконни действия на непълнолетни. И разбира се, ще има случаи на насилие срещу представители на властите, на повтарящи се нарушения на закона за митингите и евентуално дори на бунтове. Тепърва предстои да видим дали прословутият „новогодишен пакет“ от драконовски закони ще бъде приложен изцяло, например един от тях – относно наказателната отговорност за блокиране на пътищата.

Ако това се случи, това ще означава, че властите вероятно ще използват акцията на 23 януари, за да създадат ново голямо дело срещу опозицията. Тоест, за да се предотвратят както протестните настроения на електората, така и желанието на несъгласните да комбинират предизборната кампания с митинги. Напълно възможно е именно заради образуването на такива дела полицейските сили да се държат толкова странно в Москва. А именно те позволиха на протестиращите да обикалят свободно из столицата. Остана впечатлението, че служителите на реда чакаха команда за прекратяване на безредиците и това последва едва след инцидента около колата с правителствени номера и, като че ли, опитите за обсада на центъра за задържане „Матроская Тишина“, за освобождаване на Навални. Трябва да се отбележи, че и по двата случая вече са образувани множество криминални разследвания.

Възниква въпросът какво постигнаха протестиращите? Отговорът е нищо, но по-голямата част от тях не искат нищо конкретно. Трябваше да се изхвърлят негативни емоции и излишна енергия, което се оказа достатъчно за мнозина. Тогава отделните лица срещу които са започнали разследвания, или ще изградят различни оправдателни версии, или ще се покаят и ще помолят държавата за прошка. Но на организаторите на акцията на 23 януари, резултатите от нея дадоха добри козове в ръцете им.

Първо беше мобилизиран регионалният актив на мрежата на Навални, който напоследък се изявяваше само онлайн. На второ място, сега в интернет има огромно количество материали за „жестокостта на силите за сигурност“ или, напротив, „доблестта на борците срещу режима“. Трето, на властите всъщност бе показано, че Навални може да стимулира хората не само да гледат видеоклипове, но и да излязат на улицата срещу полицейските палки. Това представлява голяма крачка напред към придобиване на статут не на лидер, а на гуру на опозицията. Това, без съмнение, е необходимо на Навални в навечерието на избори и „интелигентно гласуване“.

Изненадващо е, че властите допринесоха много за изпълнението на тези цели – или от глупост, или във връзка с някои свои собствени изчисления. Коя от тези версии е по-правилна ще стане ясно около 28-29 януари. Привържениците на Навални вече са насрочили поредната акция в защита на Навални на 30.01.2021 г., тоест буквално в навечерието на процеса му.

РИА Новости: Оказана е медицинска помощ на 29 лица по време на неразрешения протест в Москва

Оказана е медицинска помощ на всичките 29 лица, пострадали по време на неразрешения протест в Москва. Никой от тях не се нуждае от допълнително лечение, според уебсайта на московските здравни власти, цитирани от РИА Новости.

Според ведомството на 23 януари в резултат на неразрешените протестни действия в центъра на Москва 29 души са били отведени в приемните отделения на градските болници.

„На всички пациенти е осигурена необходимата медицинска помощ. Никой не се нуждае от допълнително стационарно лечение. Понастоящем никое от тези лица не се намира в болница“, се казва в съобщението.

„Российская газета“; Следственият комитет на Русия е образувал дела за нападения над правоохранителните органи

Столичното главно управление на Следствения комитет на Русия съобщи, че след предварителните проверки на Главното следствено управление на Следствения комитет в Москва са били образувани наказателни дела по три члена от Наказателния кодекс на Руската федерация за използване на насилие срещу държавен служител, умишлено унищожаване или увреждане на имущество и хулиганство срещу участници в съботните протести, пише вестник “Российская газета“.

Според разследването на 23 януари 2021 г. агресивно настроени граждани, участвали в неразрешено събитие в центъра на Москва, в близост до булевард Сретенски, в отговор на законните искания на служителите на реда, които защитават обществения ред, са ударили сътрудник от Росгвардия, съборили са го на земята и са продължили да го бият. … Освен това Следственият комитет съобщи, че сълзотворен газ е бил пръскан по лицето на двама служители на реда, докато са възпрепятствали незаконните действия на неизвестни лица. Друг епизод касае един от участниците в неразрешена акция на Пушкинския площад, нанасящ множество удари по различни части на тялото на офицер от ОМОН. Според разследването други протестиращи са блокирали автомобил, движещ се по булевард „Цветной“ и след извършване на хулигански действия са го повредили, а също така са напръскали със сълзотворен спрей лицето на водача.

Както подчерта Следственият комитет, разследването продължава да проучва и анализира голям брой снимки и видеозаписи със записани незаконни действия. Въз основа на резултатите от тяхното проучване ще бъде дадена оценка на действията на участниците в неразрешеното мероприятие.

„В момента следствието извършва набор от разследващи действия, насочени към установяване на всички обстоятелства на инцидента и задържането на лицата, отговорни за тях“, заявиха от Главното следствено управление на Следствения комитет в Москва. В същото време разследването продължава да извършва редица предварителни проверки на фактите за участие в неразрешено мероприятие.

Politico: САЩ категорично осъдиха арестите на протестиращи в Русия

САЩ категорично осъдиха Русия за вкарването в затвора на Алексей Навални и арестуването на хиляди демонстранти, които излязоха в градовете в цялата страна в събота в подкрепа на руския опозиционер, пише американското издание Politico.

На протестите бяха арестувани над 3000 души. Съпругата на Навални Юлия е сред задържаните, каза самата тя в социалните мрежи.

Навални, най-видният критик на руския президент Владимир Путин, беше арестуван миналата неделя, след като се върна в Русия от Германия, където в продължение на месеци се възстановяваше от отравяне, за което обвинява Кремъл и руското разузнаване.

Руските власти твърдят, че петте месеца престой на Навални в Германия са нарушили предишна условна присъда, която според самия Навални се основава на измислени обвинения. Той е задържан в известния московски затвор „Матроская Тишина“.

Протестиращите излязоха на улиците в десетки градове в Русия в събота, включително около 15 000 души в центъра на Москва.

„САЩ подкрепят правото на всички хора на мирен протест и свобода на изразяване. Стъпките, предприемани от руските власти, потискат тези права “, заяви Ребека Рос, говорител на посолството на САЩ в Москва, в публикация в „Туитър“ в събота. „Руските власти арестуват мирни протестиращи, журналисти – изглежда, че е съгласувана кампания за потискане на свободата на словото, на мирните събрания. Това се случва след години на затягане на ограниченията от страна на Русия, репресивни действия срещу гражданското общество, независимите медии, политическата опозиция. “

По време на изслушването за утвърждаването му във вторник държавният секретар на Байдън Антъни Блинкен заяви, че Русия е „много напред“ в дневния ред на администрацията и обеща подкрепа за Навални.

„Навални е глас на милиони и милиони руснаци и техният глас трябва да бъде чут“, каза Блинкен, добавяйки, че „опитите на Кремъл да заглуши този глас чрез заглушаване на самия Навални е нещо, което ние категорично осъждаме“.

В изявление, публикувано в събота, говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви: „САЩ категорично осъждат използването на сурови тактики срещу мирни протестиращи и журналисти в Русия днес. Ние призоваваме Русия да освободи задържаните за упражняване на техните права, включително Алексей Навални, и да разследва достоверно отравянето му. “

Байдън ще нареди „пълна разузнавателна оценка“ за действията на Русия спрямо Навални, съобщи в четвъртък Washington Post.

След ареста на Навални, Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Байдън, призова за незабавното му освобождаване.

„Извършителите на скандалната атака срещу живота му трябва да бъдат подведени под отговорност“, написа Съливан в „Туитър“ миналата неделя. „Атаките на Кремъл срещу Навални не са просто нарушение на правата на човека, а обида към руския народ, който иска гласът им да бъде чут.“

Гари Каспаров, виден критик на Путин и председател на Фондацията за правата на човека, заяви в събота, че хората, които искат да подкрепят руснаците, трябва да „казват на техните политици да се отнасят с него (Путин-бел.ред.) като с мафиотски спонсор на терора, какъвто е той“.

„Путин прекара 20 години в изграждането на силите за сигурност и в разграбването на страната, докато Русия е в застой“, заяви Каспаров, бившият световен шампион на Русия по шахмат, в събота в „Туитър“ той написа: „[Протестиращите] излизат, за да подкрепят Навални и собственото си бъдеще.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here