Руски депутат: Налице е опит за използване на Европейския съд по правата на човека за решаване не на юридически въпроси, а на политически

0
382
Сергей Железняк: Напълно очевидно е, че санкциите, които Европа се опитва да въвежда срещу Русия, за да угоди на Съединените щати, са преди всичко удар по икономическите интереси на самата Европа

 

Нови европейски санкции срещу Русия ще бъдат насочени срещу лица, които са отговорни за задържането, повдигането на обвинения и осъждането на опозиционера и критик на Кремъл Алексей Навални. По неофициална информация става дума за ръководителя на Следствения комитет Александър Бастрикин, началника на Федералната служба за изпълнение на наказанията Александър Калашников, главния прокурор Игор Краснов и командира на Росгвардия Виктор Золотов.

Новите ограничения имат по-скоро символичен характер, доколкото по никакъв начин не засягат интересите на руския бизнес. Най-вероятно отговорът на Москва ще бъде реципрочен, а значи също по-скоро символичен. Следователно и Русия, и Европейският съюз нямат намерение допълнително да изострят отношенията си. 

Депутатът от управляващата партия „Единна Русия“ и член на комитета на Държавната Дума по международни въпроси Сергей Железняк коментира темата пред БНР.

– Защо Русия, която е пълноправен член на Съвета на Европа отказва да изпълни искането на Европейския съд по правата на човека за незабавно освобождаване на Алексей Навални и тълкува това като намеса във вътрешните работи на суверенна държава?

– Нека напомня, че промяната на присъдата на Навални от условна на ефективна беше свързана с доказани многобройни нарушения на изпитателния срок, който му беше определен навремето от съда. Присъдата влезе в законно в сила и не беше оспорена от Европейския съд по правата на човека. В този смисъл призивът на съда е абсолютно неправомерен и руските власти, включително министерствата на външните работи и на правосъдието, заеха ясна позиция по този въпрос.

Налице е опит за използване на Европейския съд по правата на човека за решаване не на юридически въпроси, а на политически. А това наистина разрушава цялата правна конструкция на Европейския съда и е много жалко.

– Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че новите санкции срещу Русия ще бъдат официално обявени следващата седмица. Отсега е ясно, че те ще са  насочени към ръководителите на няколко руски силови ведомства. Какъв сигнал изпращат от Брюксел към Москва?

– И тези, и всички предишни европейски санкции показват липсата на самостоятелност в Европейския съюз. Защото се приемат не толкова против Русия, колкото да угодят на американската администрация. Външнополитическата несамостоятелност на Брюксел не прави чест на обединена Европа.

Напълно очевидно е, че санкциите, които Европа се опитва да въвежда срещу Русия, за да угоди на Съединените щати са преди всичко удар по икономическите интереси на самата Европа. Ние си оставаме съседи. Това няма как да се промени. Оставаме и прекалено зависими икономически един от друг. Европа трябва да престане да играе под чужда свирка и да започне да действа самостоятелно, в интерес на своите народи. За целта е необходимо да изгражда равноправен диалог, стъпващ на взаимно уважение, при това не само с Русия, но и с всяка друга държава.

– Изглежда, че при вземането на решението за санкциите е отчетен икономическият интерес на Евросъюза, защото новите ограничения са персонални, а не секторни.

– Ако вземем списъка със санкции, които бяха наложени, ще се получи голям обем напечатан текст. Много от тези санкции вече действат. Това, че сега се опитват да измислят нещо, което да е „черешката на тортата“, така че хем да угодят на Съединените щати, хем да не навредят сериозно на икономическите си интереси, отстрани изглежда смешно и нелепо.

– Постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов заяви, че Москва няма да остави без отговор новите санкции. Въпросът е какъв ще бъде този отговор?

– Искам да отбележа, че Русия не е привърженичка на санкционната политика. Всички наши санкции са принудителни ответни мерки. Както знаете, в дипломацията действа принципът на реципрочност. А какви ще бъдат ответните действия? Мисля, че ще бъдат целенасочени и реципрочни.

– Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че в отношенията между Русия и Евросъюза отсъства нормалност. Какво според вас е необходимо за нормализирането на тези отношения?

– Когато навремето бях ръководител на комитета за парламентарно сътрудничество с Европейския парламент, многократно съм казвал на колегите ми от европейските държави, че в момента, в който започнат да изпълняват волята на избирателите си и да действат в интерес на народите си, между Европа и Русия няма да останат никакви големи проблеми и разногласия. Защото ползите от сътрудничеството между Европа и Русия са много по-големи от неумелите опити на Европа да доказва или налага нещо на Русия.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Русия е суверенна държава и няма да позволим на никого да пречи на националните ни интереси. В същото време сме готови да изграждаме взаимноизгодни и основани на взаимно уважение отношения. Надявам се, че рано или късно това ще достигне до европейските избиратели и до политиците, които ще защитават интересите им.

– Въпреки изявлението на Сергей Лавров, че Москва е готова да скъса отношенията си с Брюксел, експертите са единодушни, че няма да се стигне до пълен разрив заради взаимната икономическа зависимост между Русия и Евросъюза.

– Да. Между нас има изключително много и тесни исторически, икономически, социални и културни връзки. Да се разрушават е просто безумие. Мисля, че и най-отявлените русофоби в европейските институции разбират това.

– И в България, и в Русия има една поговорка, която казва, че когато двама се карат, трети печели. Кой печели, когато Русия се кара с Европейския съюз?

– Русия не се кара с Европейския съюз. Знаем тази поговорка и през цялото време се опитваме да убедим Европейския съюз, че трябва да се подхожда рационално и мъдро при изграждането на отношенията. А отвъд Океана постоянно се опитват да настроят Европа срещу Русия.

Отговаряйки на въпроса Ви мога да кажа, че усложняването на отношенията между Европа и Русия е в интерес най-вече на Съединените щати. А защо е така? Защото ако Европа има конструктивни и ефективни отношения с Русия, това ще отслаби политиката на Вашингтон на европейския континент. Това ще бъде и икономически неизгодно за Съединените щати, защото те действат на принципа „разделяй и владей“. При това искат да запазят само за себе си правото да разделят.

Интервюто на Ангел Григоров със Сергей Железняк в предаването „Събота 150“ можете да чуете от звуковия файл -тук-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here