Русия ще съди астронавтка от САЩ за дупката в „Союз“

0
327
Американката е отказала да бъде подложена на тест с полиграф, а камерата, която записва вътрешността на отсека на „Союз“, мистериозно е била изключена в момента, когато е направена дупката

 

Руската космическа агенция „Роскосмос“ заплаши, че ще заведе съдебно дело срещу американска астронавтка, обвинявайки я, че е пробила дупка през 2018 г. в космическия кораб „Союз МС-09“, който по това време бе свързан с Международната космическа станция. Разследването на руснаците установи, че виновникът за пробиването на 2 милиметровата дупка е Серена Анън-Канселор, американски астронавт, родена в Индианаполис. Нейното име бе споменато в разследването още през юни, а сега „Роскосмос“ официално я обвинява за саботажа., пише „Сега“.

Русия започна разследване на спада на налягането на кислорода в космическия кораб, а оттам – и в цялата МКС, което потенциално е можело да застраши живота на астронавтите. По време на инцидента на МКС е имало трима астронавти – Серена Анън-Канселор, руснакът Сергей Прокопиев и германецът Александър Герст от Европейската космическа агенция.

Руснаците твърдят, че Серена умишлено е саботирала, защото искала да се върне у дома на Земята възможно най-скоро. Руските издания твърдят, че тя е имала и лични, любовни проблеми, а и здравословни смущения. Американката е отказала да бъде подложена на тест с полиграф, а камерата, която записва вътрешността на отсека на „Союз“, мистериозно е била изключена в момента, когато е направена дупката. Всъщност, били са направени общо осем дупки, седем от които са повърхностни.

Дупките са били запълнени сравнително бързо от космонавтите. Те направиха това с епоксидна смола и марля.

Първоначално се смяташе, че опасната дупка е резултат от сблъсък с космически отпадъци. Тази теория бързо отпадна, тъй като дупката е била пробита отвътре. Астронавтите огледаха пораженията от външната страна на МКС.

НАСА отхвърли обвиненията, като заяви, че няма да коментира здравните проблеми на астронавтите, а Серена Анън-Канселор е уважаван член на екипа.

Заклещени в Космоса - вижте астронавтите, които не могат да се върнат на  Земята - 168 Часа

Александър Герст,  Сергей Прокопиев и Серина Онън-Чанселър

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here