Катя Филипова – незабравимата „Незабрава”

0
376

 

Тиренцето между 13 май 1949 и 13 май 2012 е една заслужена обич

 

Родена е на 13 май 1949 във Варна, в музикално семейство. Баща ѝ е потомък на руски емигранти-дворяни дошли още през 1878 г. Някои от тях са били губернатори, генерали, композитори, оперни певци, хора на изкуството.

Родът Телесницкий в Русия датира още през 1661 г. и се води като един от най-старите дворянски родове в Русия. През 1725 г. управляват Оренбургска област, Башкортостан,Татарстан и северен Казахстан. Участват в изграждането на гр. Лодейное Поле през 1702 г. в Санкт Петербург по заповед от Петър I. През 1878 г. Александър Телесницкий участва заедно с брат си Владимир Телесницки в Руско-турската освободителна война. Владимир загива на бойното поле в Шейново а брат му получава Регалии от руския император Александър II и става генерал на Руската армия и далекоизточния флот. Баба ѝ е австроунгарка, родена в Любляна- Херцогство Карниола, Австро-Унгария. Била е преводачка на много вестници и списания и е била полиглот – владеела е 12 езика.

Дядо ѝ завършва музика в Одеса, а майка ѝ Дора Филипова- Кралската Музикална Академия в Букурещ. Баща ѝ Александър Тодоров завършва висшето военно училище в София и получава чин капитан в конната кавалерия при цар Борис III. Получава медал „Герой на Съветския съюз“ – първа степен лично от съветския лидер Сталин и е първият чужденец, носител на това отличие в историята на СССР. Заслугата му е, че спасява цял съветски танков полк в Унгария по време на Отечествената война.

Катя Филипова завършва Икономически институт в София, но още като студентка дебютира като певица. Работи с оркестър „Метроном“ и трио „Обектив“ (73-74 г.), по-късно се представя и Биг бенда на БНР. Катя Филипова се явява на няколко международни фестивала, където печели награди — „Златният мост“ (Западен Берлин ’75), Касълбар (Ейре ’75), I награда на фестивала в Сопот (1976), II награда от Шлагерфестивала в Дрезден (1977), I награда от „Песни за морето и неговите трудови хора“ в Бургас (1981); „Песни за морето“ (Рощок ’82).

Най-популярната ѝ песен е „Незабрава“ по музика на Тончо Русев и текст на Калин Донков от 1979 година. От края на 1980-те години Катя Филипова работи с Динамит брас бенд в скандинавските държави. Освен „Незабрава“, други големи хитове на Филипова са „Добри познати“ и „Добър вечер“.Музика за нея са писали Атанас Косев, Зорница Попова, Тончо Русев, Чеслав Ниемен, Найден Андреев.
Съдбата повели Катя Филипова да си тръгне от този свят преди десет години точно на датата, на която се е родила. Но ние я помним и я обичаме. Заслужено.

AFISH.BG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here