Петков и транспортният бранш възстановиха диалога, но протестите в сряда остават

0
180

 

Имахме три часа разговор между транспортния бранш и правителството. Прекарахме три часа в конструктивен диалог с идеята да намерим решения, а не да се конфронтираме.

 

Ако искаме България да просперира, диалогът трябва да бъде спазван от всички страни. Това заяви премиерът Кирил Петков след среща с превозвачите, цитиран от БНТ.

Мога да кажа, че поехме ангажименти като правителство в тази седмица регионалният министър да направи работна среща за детайлите по тол системата, а министърът на транспорта обяви, че ще е с отворени врати през цялото време за допълнителни срещи по всички други теми, обясни премиерът.

Премахваме акциза на природния газ, втечнения нефтен газ и метана. За най-малките превозвачи вдигането на ДДС прага е 100 000 и ставката за природен газ, втечнен газ и метан ще е 9%. Имаме предложение за по-ниски цени от производителите на био добавката. Аз поех ангажимент, че ще върнем отговор за да балансираме – хем да спазваме ангажимента си към Европа, хем да не фалират превозвачи, обясни още Петков.

Възстановихме диалога, много работа ни предстои, заяви още премиерът.

Благодаря на г-н Петков, че поднесе извиненията си за това, че предишния път ни е посочил вратата. Ние също поднесохме своите извинения, за да възстановим диалога. Но протест утре ще има, защото няма никакви конкретни решения към днешна дата. Разговорите и работата на работните групи продължават, заяви Магдалена Милтенова от страна на превозвачите. Протест утре ще има – започваме в 9 ч. Ще има протестни шествия, допълни тя.

Разбрахме се, че този протест ще бъде мирен и няма да затруднява гражданите. Утре е важен ден и за учебната програма, защото има матури, допълни премиерът.

Превозвачите настояват да бъде отменено разширяването на толсистемата и намаляване акциза на горивата. До момента и работниците от градския транспорт в София, и таксиметровите шофьори декларираха, че ще се присъединят към протеста.

„Очаквам конструктивен разговор с тях“, заяви премиерът преди срещата.

Работодателите заявиха, че остават в протестна готовност, но засега няма да се включат, след като вчера постигнаха споразумение с кабинета за очакваните компенсации.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here