Димитър Ганев: Протестът от 2020 приключва с гласуване на правителството ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ

0
230

 

Едва след една или две години ще можем да кажем с увереност, че съставянето на коалиционно правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е сложило край на политическата криза у нас. Но е сигурно, че такъв кабинет приключва 2020 година политически.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

С него разговаряме за постигнатата договорка между двете първи политически сили за съставянето на кабинет начело с акад. Николай Денков и дали това ще сложи край на продължаващата вече две години политическа криза

Политологът направи уговорката, че при тази динамика на събитията всичко е предпоследно.

„Можем да разсъждаваме в хипотезата, че ще има кабинет, защото за първи път имаме формации, които са заявили сътрудничество и имат мнозинство. Колкото до края на политическата криза, на този етап не можем да сме сигурни, че тя приключва. Но може да сме сигурни, че, ако има такъв кабинет, приключва 2020 години политически. Имам предвид дълбокото разделение, което се оформи през лятото на 2020 и протестите срещу Борисов и Гешев на либералната градска общност, която е сърцето на ПП-ДБ. Тази пропаст, тази политическа 2020 г. ще приключи с гласуването на новия кабинет“, заяви Ганев.

Според него още е рано да се говори дали наблюдаваме края на политическата криза у нас.

„Ако се върнем назад, през декември 2021 г. при гласуването на кабинета „Петков“, тогава можехме да кажем, че политическата криза е завършила. Обаче се оказа, че тя не е завършила, а продължава. В този смисъл може би след година или две ще се върнем назад и ще можем да кажем кога е свършила политическата криза и дали моментът на гласуването на правителството на акад. Николай Денков ще е решението на тази криза“, отбеляза политологът.

Ганев смята, че в таза ситуация не може да се говори за голям победител, а по-скоро за по-малко губещ.

„ГЕРБ ще загуби по-малко от подобна коалиция по няколко причини.

Първата, Борисов имаше мандат за съставяне на кабинет с ПП-ДБ, защото в дните преди изборите отправи призив двете големи коалиции да се разберат. Т.е. той даде посоката пред своите избиратели още преди вота, нещо което ПП-ДБ не даде.

Втората, ПП-ДБ до голяма степен са изграждали своята партия и своите позиции на анти-ГЕРБ основа. Това естествено ще доведе до по-голяма щета за тях.

Третата, ГЕРБ имат по-консолидиран електорат, който се изпита през последните години на няколко пъти и се показа, че той стои твърдо зад партията, докато при ПП-ДБ не е така“, подчерта политологът.

източник: БГНЕС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here