ПП най-вероятно ще загуби местните избори в София, Пловдив, Бургас и Варна, въпреки големите напъни

0
42

 

Корумпирани, лъжливи или просто негодни за ръководен пост, кадрите на ПП-ДБ сами отказват гласоподавателите от себе си

 

ПП-ДБ започна кметската надпревара много преди официалния старт на предизборна кампания с гръмки обещания и фойерверки, но видимо е напът да се провали с гръм и трясък именно в четирите големи градове София, Пловдив, Бургас и Варна, където се предполага, че са концентрирани избирателите им.

Още щом обявиха Благомир Коцев за кандидат на ПП-ДБ за кмет на Варна, стана ясно, че той е разследван и Варненска следствена служба му е повдигнала обвинение по дело за нанасяне на значителни вреди на Областната администрация от правен договор, подписан с адвокатската кантора, която обслужва частните му фирми. Разбира се – типично в стила на ПП и ДБ, Коцев е пренасочил публични средства към приятелската фирма, нищо, че има отдел от седем юристи. На 15 септември Варненската окръжна следствена служба призова Благомир Коцев, за да му повдигне обвинение по досъдебно производство номер 3 от 2023 г. за престъпление по служба по чл. 282, ал 1 от НК. Текстът предвижда наказание лишаване от свобода до 5 г. Той обаче не се яви поради „стомашни болки“. Пак поради стомашното разстройство се отложи и делото за безплатно поставените шатри в Морската градина, от които Благомир Коцев печели солидно.

Като бивш областен управител на област Варна същият този Благомир Коцев е скрил и 100 дка райски плаж в Карадере, с намерението да ги застрои. Сайтът Narod.bg разкри преди дни, че парламентарната група на ПП са внесли в парламента законопроект за забрана на строителството по Черноморието, включително и в местността Карадере, не защото им пука за райския плаж, а защото фамилията на Коцев притежава 100 дка от тях.

Впрочем, фамилията на Коцев е свързана с номенклатурата на БКП. Затова за варненци не е странно, че продължават в стария дух. Все още има такива, които помнят как през 2007 г. зетят на Коцев през „ИМЕКС 2000“ купува за жълти стотинки 50 дка гори край Карадере. По същото време на същото място друга фирма – „Силвър тръст” ЕАД, купува пак на безценица други 50 дка гори в района. После „съвсем случайно“ втората фирма става собственик на първата. По това време държавата се управлява от Сергей Станишев, което помага на семейството да извади от Натура 2000 стоте декара и да ги ипотекира в Уникредит Булбанк за 5 милиона лева и 500 000 лв.

Разбира се, схемата е да се вземат парите и да не се обслужва кредитът. Банката взема декарите, а семейството на Благомир Коцев остават над 4 млн. лева, защото длъжникът е собственост на офшорка. Според публикация на „БАНКЕРЪ“ „генезисът на няколкото офшорки, замесени в случая, е дело на зетя Рубин Коцев и Чавдар Ангелов. Дружеството „Силвър тръст“ ЕАД е регистрирано във Варна на адрес р-н Приморски, Приморски парк, комплекс „Хоризонт”, пл. 3, ет. 2. Сега вече може би разбирате защо Коцев не иска там да се строи – не търпи конкуренция, даже и когато вече е напред с 4 млн. лева.

За съжаление и варненци разбират това и затова ще предпочетат отново да гласуват за по-малкото зло Иван Портних от ГЕРБ, отколкото за поредния мошеник от  ПП-ДБ.

В Бургас ПП-ДБ имат двама кандидати за кмет, но обща листа за общински съветници. Там от името на умните и красиви демократи за кметското място ще се състезават издигнатият от ПП лидер на „Средна европейска класа“ Константин Бачийски и Димитър Найденов, който е номинация на ДБ. За бургазлии е повече от ясно, че нямат никакви шансове пред дългогодишния кмет Димитър Николов, който независимо че е издигнат от ГЕРБ, се доказа като добър градоначалник. Бургазлии го обичат и е предпочитан за кмет не само от политическите си опоненти, но и от политически необвързаните жители на морската столица.

Подобно е положението и в Пловдив, където кандидатурата на ПП-ДБ е професор Ивайло Старибратов. Под тепетата се говори, че Корнелия Нинова също била хвърлила око на професора от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, но бившите ѝ коалиционни партньори са я изпреварили. Старибратов е преподавател във Факултета по математика и информатика, бил е депутат на ДБ 46-ото Народно събрание. Академичният му опит определено му придава тежест, но кандидатурата на ГЕРБ – Костадин Димитров, е много по-разпознаваема. Димитров три мандата е кмет на район „Тракия“ и през годините е доказал на пловдивчани, че може да управлява. Още повече, че всички добре знаят, че е личен избор на Бойко Борисов. Така че и тук шансовете на ПП-ДБ да спечелят в Пловдив чрез проф. Старибратов са обречени на неуспех.

В София пък избирателите на ПП-ДБ още се чудят кой е техният кандидат. Жълтопаветните антикомунисти трудно преглъщат ДС-наследника Васил Терзиев. Мнозина биха предпочели кандидатурата на Вили Лилков, издигнат от Инициативен комитет „Синя София“ именно като реакция на миналото на Терзиев, пряко свързано с ДС. Тогава напълно логично е подкрепилите Лилков на първи тур да подкрепят и Хекимян на втори срещу Терзиев.

Според социолози, обаче, ПП-ДБ може въобще и да не стигнат до балотаж, тъй като битката според тях ще е между Ваня Григорова – номинация на БСП-София и обединение „Левицата“, и Антон Хекимян – кандидатурата на ГЕРБ, извадена в последния момент от ръкава на Борисов.

Тук въобще не бива да се залъгваме, че левите гласове, които са зад Ваня Григорова, са недостатъчни за София. Бившата синдикалистка и общественичка от години е популярна с различни социални инициативи, разпознаваема е, медийно гласовита е, а и по-способна да привлече партийно необвързаните софиянци, както и тези, които не гласуват за партийни кандидатури.

Антон Хекимян като кандидатура на ГЕРБ може и да предизвиква смях у мнозина у градския умнокрасивитет, но е препоръчително да сметнат колко са жителите на София, които са в столицата като държавни или общински служители благодарение на ГЕРБ и Бойко Борисов.

Така че именно в четирите големи града – София, Пловдив, Бургас и Варна, където градската десница и т.нар. Промяна смятат, че са в свои води, предстои голямо разочарование на 29 октомври, пък и на 5 ноември, когато ще са балотажите. Жалко за огньовете и зарята при откриването на кампанията.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here