Welt: На Балканите ще избухне война след час, ако Додик обяви отцепване на Република Сръбска

2
59

 

Белград също подкрепя курса на Република Сръбска

File:Republika srpska map.png - WikipediaКлането в Сребреница преди 29 г., при което загинаха 8000 души, да бъде официално признато за геноцид, се предлага в проекторезолюция на ООН, внесена от Германия и Руанда. Република Сръбска няма да приеме такава резолюция и може да обяви отцепване от Босна и Херцеговина, което ще доведе до неконтролируема ситуация, съобщи кореспондентът на Welt, предава obektivno.bg.

Сребреница се намира в сръбската част на Босна и Херцеговина, Република Сръбска. Руанда и Германия внесоха резолюцията в Общото събрание на ООН по предложение на босненския посланик. Тя ще бъде гласувана следващия четвъртък. Берлин разчита да бъде приета.

Милорад Додик, президент на сръбската част на страната, се обяви против приемането на резолюцията. От години той иска да отдели сръбската република от босненската държава. Ако резолюцията бъде приета, Република Сръбска ще се оттегли от процесите на вземане на решения на Босна и Херцеговина. Република Сръбска има подкрепата на Сърбия и Русия.

„Ако Додик обяви отделяне, войната ще избухне тук в рамките на един час“, казва Камил Дуракович. Той е един от двамата депутати на Додик, бошняк според изискванията на конституцията и противник на политиката на разделение.

Босна е най-крехката държава в Западните Балкани и в най-сериозната си криза след югославската война. Всеки конфликт може да доведе до пожар, както стана през 90-те години. По това време разпадането на Югославия и борбата за територия доведоха до десет години кървава война. В Босна военните действия приключиха с Дейтънското мирно споразумение. Сръбската част на страната, Република Сръбска, получи широка автономия. В Босна има военна мисия на ЕС Eufor.

Белград също подкрепя курса на Република Сръбска. Сръбският президент Александър Вучич поиска резолюцията за обявяването на геноцида да не бъде внасяна в Общото събрание, а да бъде разгледана в Съвета за сигурност на ООН. Приемането на такава проекторезолюция се провали през 2015 г. заради ветото на Русия.

Босна и Херцеговина и Сърбия си разменят взаимни обвинения. „Сърбия дестабилизира Босна и Херцеговина“, заяви босненският външен министър Елмедин Конакович пред „Велт“. Той нарича реакцията на Вучич на резолюцията шокираща – и призовава германското правителство да използва икономическото си влияние върху Сърбия. „Германия трябва да упражнява по-голям натиск“, каза той. Вучич е ключовият играч в региона. „Притеснявам се, че вървим към по-голяма криза, отколкото някога сме имали,“ заяви Конакович.

Миналата седмица хиляди привърженици на Додик протестираха срещу проекторезолюцията в Баня Лука. На протеста имаше и плакати с лика на Ратко Младич, който беше осъден на доживотен затвор в Хага по обвинения във военни престъпления. По време на гласуването на резолюцията в Ню Йорк следващата седмица Додик и неговото правителство планират да се съберат в Сребреница.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here